Konyha: | magyar |
Fő kategória: | levesek |
Étkezés: | ebéd, vacsora |
Szezon: | téli |
Alkalom: | szilveszter, újév |
Elkészítési nehézség: | könnyű |
Elkészítési idő: | max. 60 perc |
Speciális összetevő: | tojásmentes |
Népszerű témák: | szilveszteri buli receptek |
Árszint: | olcsó hozzávalók |
Korhelyleves
Általában Szilveszterkor vagy nagyobb mulatozás (italozás) után készítjük, de ez eltolódhat egy februári hideg napra is, amikor egy tányér forró, vitamindús leves feldobhatja az ember napját.
A korhely a népnyelvben mulatozó, ivós embert jelent. Innen kapta a nevét a leves, mert nekik szánták gyomorjavítóként.
Hozzávalók (8 személyre)
- 800 g savanyított káposzta
- 3 db babérlevél
- őrölt köménymag
- só
- őrölt fekete bors
- morzsolt majoránna
- 1 db fokhagyma
- 1 db vöröshagyma
- 8 db bécsi virsli
- 300 g füstölt-főtt tarja
- 450 g tejföl
- 2 ek. liszt
- 3 ek. étolaj
- 1 kk. fűszerpaprika
Elkészítés
1. A savanyú káposztát összevágjuk és egy nagyobb lábosba tesszük. Felengedjük hideg vízzel és fűszerezzük sóval, őrölt borssal, őrölt köménnyel, majoránnával és babérlevéllel.
Beletesszük a felaprított fokhagymát és az 1 cm-es kockákra vágott tarját is.
2. Amikor puhára főtt a káposzta, akkor magyaros rántással berántjuk a levest. Ehhez egy külön edényben olajat forrósítunk, hozzáadjuk a lisztet. Megpirítjuk. Hozzáadjuk az apró kockákra vágott vöröshagymát és megpároljuk benne. Tűzről levéve elkeverjük a rántásban a fűszerpaprikát. Ezt a keveréket a forrásban lévő leveshez adjuk állandó kevergetés mellett.
3. Hőkiegyenlítéssel a levesbe tesszük a tejfölt. Forralás után készen is van. Legvégén adjuk hozzá a felkarikázott virslit, mely néhány perc alatt puhára fő.
Készíthetjük füstölt szalonnával vagy más húsokkal (pl. oldalas) is.