Rita Fitnesz Receptjei

Diétás recepteket készítek cukor és fehér liszt nélkül fogyáshoz, egészséges táplálkozáshoz.

Receptkereső

Keresett kifejezés:
Árszint:
Fő kategória:














Konyha:


Étkezés:




Szezon:




Alkalom:










Elkészítési nehézség:


Elkészítési idő:





Speciális összetevő:






Népszerű témák:











Mézeskalács ház (A karácsonyi mézes kecó)

Mézeskalács ház (A karácsonyi mézes kecó)
Mézeskalács ház (A karácsonyi mézes kecó)
Mézeskalács ház (A karácsonyi mézes kecó)
Mézeskalács ház (A karácsonyi mézes kecó)
Mézeskalács ház (A karácsonyi mézes kecó)
Mézeskalács ház (A karácsonyi mézes kecó)
Mézeskalács ház (A karácsonyi mézes kecó)
Mézeskalács ház (A karácsonyi mézes kecó)
Mézeskalács ház (A karácsonyi mézes kecó)
Mézeskalács ház (A karácsonyi mézes kecó)
Mézeskalács ház (A karácsonyi mézes kecó)
Mézeskalács ház (A karácsonyi mézes kecó)
Mézeskalács ház (A karácsonyi mézes kecó)
Mézeskalács ház (A karácsonyi mézes kecó)
Fő kategória:desszertek
Szezon:téli
Alkalom:karácsony
Elkészítési nehézség:nehéz
Elkészítési idő:min. 120 perc
Speciális összetevő:húsmentes
Népszerű témák:gasztroajándékok
Árszint:költséges hozzávalók

Mézeskalács ház (A karácsonyi mézes kecó)

Karácsony közeledtével elég gyakran rám tör az érzés, hogy mézeskalács házat kellene készíteni. Ez sokáig csak egy gondolat maradt, mivel nagyon bonyolultnak képzeltem a megvalósítását. Most viszont találtam egy nagyon jó videót, ami lépésről lépésre bemutatja, hogy hogyan készítsük el a saját mézes kecónkat. Nagyon jó móka! Már a következő házépítést tervezem.

Íme a videó.

Ez is nagyon jó inspirációnak.

Itt pedig a 2015-ös mézeskalcsáházamat láthatjátok és a legújabb tapasztalatoakat olvashatjátok.

Számoljunk azzal, hogy a tésztát egy nappal előtte el kell készíteni!

Hozzávalók:

(mézeskalácsház talpazattal és egyéb díszítőkkel):

1 adag tészta elkészítéséhez:

12,5 dkg margarin

12,5 dkg kristálycukor

25 dkg akácméz

0,5 kg liszt

1 csomag mézes sütemény fűszerkeverék (Kotányi)

1 zacskó sütőpor

1 evőkanál szódabikarbóna

1 db tojás

4 evőkanál kakaópor


a ”ragasztáshoz”:

1 db tojásfehérje

200 g porcukor

1 tk. citromlé

 

a díszítéshez:

ételszínezék piros (Dr. Oetker)

1 zacskó blansírozott mandulabél

1 doboz dekorgyöngy (Dr. Oetker)

1 doboz csillagánizs (egész)

kevés porcukor a hó szóráshoz

1 zacskó töltetlen savanyú cukor

Elkészítés:

1. A tésztát már előző nap készítsük el. 2 adag tésztát csináljunk, mivel az egyikből csak az alap készül, amire az egészet tesszük. A 2 adagot külön-külön készítsük el.

A tészta elkészítéséhez egy kis lábosban melegítsük fel a margarint, a mézet és a cukrot folyamatos kevergetés mellett. Ha a margarin és a cukor is felolvadt, akkor vegyük le a tűzről és tegyük félre.

2. Egy keverőtálba tegyük bele a lisztet, a fűszerkeveréket, a sütőport, a szódabikarbónát, a kakaóport és a tojást, majd alaposan keverjük el. Ezután adjuk hozzá a felolvasztott vajas keveréket és alaposan gyúrjuk át az egészet kézzel. A tésztának ragadósnak, nyúlósnak kell lennie. Ekkor még nem lehet vele dolgozni. Ezért tegyük a hűtőbe letakarva legalább egy éjszakára.

3. Tervezzük meg a mézeskalácsházat. (Minta letölthető itt: sablon.pdf)

Rajzoljunk sablonokat egy papírra és vágjuk ki. Az alaphoz használjunk egy nagyobb tányért és azt rajzoljuk körbe. Én 35 cm átmérőjű tállal dolgoztam. Erre kényelmesen ráfér a ház, a fenyő és a mécsestartók is.

4. A tésztát másnap vegyük ki a hűtőből és tegyük egy sütőpapírral lefedett gyúródeszkára. Kevés liszttel szórjuk meg, és gyúrjuk át a tésztát. Először még nagyon nehéz vele dolgozni, mivel hideg a tészta. Érdemes 5-10 percet várni vele, hogy felmelegedjen, de a gyúrás közben, a kezünk melegétől is fel fog melegedni és tökéletes állaga lesz. Addig gyúrjuk, amíg szép fényes nem lesz.

A tésztát félujjnyi vastagságúra kinyújtjuk és ráhelyezzük a kivágott sablonokat. Késsel körbevágjuk a tésztát, ollóval pedig a tészta alatti sütőpapírt és így helyezzük egy tepsibe. Így nem fog eldeformálódni a tészta, és nem is fog leragadni. Így készítsük el a házikó minden elemét (az oldalak tésztájába nyomkodjunk blansírozott mandulákat).

 

Először kezdjük a ház alapját képező 32” körrel, és ezt is süssük meg elsőként, hogy mire a házikót rátennénk, addigra már kihűljön.

A fenyő elkészítéséhez használjunk csillag formájú kiszúrót. Egy kisebb fenyő elkészítéséhez 7 db különböző méretű csillagra van szükség.

A tűzifa megformálásához kb. 2 cm széles és 4 cm hosszú tésztát vágjunk le és ezt feltekerjük.

A mécsestartó elkészítéséhez használjunk teamécsest, hogy a kellő méretre tudjuk formázni a tartót.

A tészta nagyon jól formázható, gyakorlatilag bármi kihozható belőle. Csinálhatunk kerítést is, vagy akár nyitható ablakokat.

5. A kivágott sablonokat előmelegített sütőbe tesszük. 180 C fokon kb. 15 perc kell neki. Több ütemben süssük meg a részeket, mert a tészta melegen még formázható, alakítható, később viszont már megkeményedik.

Ha kisültek a ház részei, a sablonformánkat még melegen helyezzük újra a tésztára. Láthatjuk, hogy a tészta megnövekedett. A kilógó részeket késsel vágjuk le. Az így levágott részek jók lesznek még a házhoz, például ablakkeretnek. Vágjuk ki az ajtót és az ablakokat is.

Ha ablaküveget szeretnénk, akkor egy mozsárban törjük össze a savanyú cukrokat, és a törmelékeket töltsük bele az ablaknak kivágott részbe. (Alatta persze legyen sütőpapír.) Tegyük vissza a sütőbe 5 perce, amíg a cukor elolvad, majd hagyjuk kihűlni. A kész ablak üvegszerű lesz. Ha már teljesen kihűlt és megkeményedett a cukor, akkor húzzuk le a sütőpapírt a hátuljáról.

6. Készítsük el a ragasztó anyagot. Ehhez egy tojásfehérjét egy kevés porcukorral verjünk fel. Mehet bele a citromlé is, és a maradék porcukor apránként adagolva. A jó hab már nehezen keverhető, állaga nagyon sűrű. Habzsákba töltjük és minimum 30 percre hűtőbe tesszük.

Ezzel ragasszuk össze a ház elemeit. Először az oldalfalakat ragasszuk meg, majd következhet a tető. Kívülre és belülre is nyomjunk a ragasztóanyagból és egy kis ideig tartsuk összenyomva az elemeket. Ha nagyon nem akarna megállni, akkor használhatunk fogpiszkálót is a kitámasztáshoz.

Ezzel a keverékkel ragasszuk össze a csillagokat is a fenyőfa elkészítéséhez, és ezt használjuk a háztető díszítéséhez is. A díszítéshez keverjünk ki újra egy ragasztó anyagot a fentiek alapján.

Ha már nem szeretnénk a fehér színt használni, akkor pár csepp piros ételfestéket öntsünk a kikevert habhoz. Ha több ételfestéket használnunk, akkor piros lesz, ha csak pár cseppet, akkor pedig rózsaszín. Keverjük el az ételfestéket és töltsük a zsákba a habot. Ezzel is dekoráljunk. Amíg a hab nem köt meg, addig szórhatunk bele dekorgyöngyöt és mindenféle díszítőelemet.

7. Végül szórjuk meg porcukorral, mintha most esett volna a hó…(melyet persze el is kell takarítani - ehhez használjunk egy kártyát, amivel utat húzunk a házhoz)

Nézd meg itt a legjújabb mézeskalács házaimat.

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés