Rita Fitnesz Receptjei

Diétás recepteket készítek cukor és fehér liszt nélkül fogyáshoz, egészséges táplálkozáshoz.

Receptkereső

Keresett kifejezés:
Árszint:
Fő kategória:














Konyha:


Étkezés:




Szezon:




Alkalom:










Elkészítési nehézség:


Elkészítési idő:





Speciális összetevő:






Népszerű témák:











Paprikás csirke galuskával

Paprikás csirke galuskával
Konyha:magyar
Fő kategória:szárnyas ételek
Étkezés:ebéd
Szezon:tavaszi, nyári, őszi, téli, szezonfüggetlen
Alkalom:vasárnapi ebéd
Elkészítési nehézség:közepes
Elkészítési idő:max. 60 perc
Speciális összetevő:fehér cukor mentes
Árszint:közepes árkategóriájú hozzávalók

Paprikás csirke galuskával

Csirkepaprikás vagy paprikás csirke, de semmiképpen nem csirkepörkölt, mivel a csirkepörkölt nem tartalmaz tejfölt. Persze mikor a tányérra kerül, azért én alaposan megkínálom vele a csirkepörit is, de a főzésnél nem adunk hozzá. Ellenben a paprikás csirkével, mely tejfölös habarással az igazi. De mielőtt rátérnék ennek fortélyaira, azért arról is érdemes egy-két szót írni, hogy ez az étel a gulyásleveshez hasonlóan szintén hungarikumnak számít, mivel tartalmazza a magyar konyhára jellemző hozzávalókat, úgy mint a fűszerpaprika (pirospaprika), a vörös hagyma (persze a makói az igazi) és a zöldpaprika.


Hozzávalók (4 személyre)

3-4 db csirkemell (lehet comb is, vagy akár egy egész csirke negyedelve, ahogy tetszik)

3 evőkanál sertészsír

2 nagyobb vöröshagyma

1db tv paprika

1db nagyobb paradicsom

2-3 evőkanál fűszerpaprika

őrölt feketebors

5 evőkanál tejföl

2 evőkanál liszt

 

A galuskához:

2 db tojás

2 dl víz

liszt (amennyit felvesz- ragadósnak, lazának kell lennie)

 

Elkészítés

1. A csirkét megmossuk, megtisztítjuk és daraboljuk. Ha csirkemellet használunk, akkor vágjuk nagyobb kockákra.

2. A vöröshagymát finomra vágjuk, a paradicsomot és a paprikát pedig kocára.

3. Egy lábosban felforrósítjuk a zsírt és hozzáadjuk a vöröshagymát. Aranybarmára pirítjuk, pároljuk. Hozzáadjuk a kockára vágott paprika felét és ezzel is rövid ideig pirítjuk. Majd tűzről lehúzva fűszerpaprikával meghintjük és kevés meleg vizet öntünk rá. Mehet bele a csirke is. Sóval ízesítjük és fedő alatt rövid lében pároljuk.

Minden pörkölt titka az, hogy többször meg kell ismételni azt, hogy zsírjára pirítjuk, majd kevés lével felöntjük. Tévedés, hogy a sok hagymától lesz igazán szaftos. Attól lesz szaftja, hogy a hús pirulása során pörzsanyagok képződnek, melyeket vízzel fölöntve szétfőzünk és ezt minél többször ismételjük meg, annál sűrűbb lesz.

A paprikás csirkét is pirítsuk legalább egyszer zsírjára. Azaz teljesen el kell főznünk a levet úgy, hogy sercegjen a lábos alja. Pirítás után mehet rá egy kevés víz. Puhára pároljuk. Párolásnál ügyeljünk arra, hogy a lábos fedelét csak félig tegyük rá a lábosra. Engedjük, hogy valemennyi gőz távozzon a lábosból. 

4. Ha már puha a hús, akkor hozzáadjuk a maradék paprikát és a paradicsomot is. Együtt pároljuk.

5. Végül tejfölös habarást készítünk. Egy magas falú tálba beleszitáljuk a lisztet. A liszthez hozzáadjuk a tejföl felét és habverővel csomómentesre keverjük. Ekkor még nagyon sűrű és nehéz is keverni, de ilyenkor kell igazán kiiktatni a csomókat. Hozzáadjuk a többi tejfölt is, és ezzel is csomómentesre keverjük. Ehhez a tejfölös liszthez hőkiegyenlítéssel adjuk hozzá a pörkölt szaftját. Azaz egy merőkanállal kiveszünk a szaftból és lassan, apránként hozzáadjuk a habaráshoz, melyet közben folyamatosan kevergetünk. Három merőkanállal szedjünk ki. Utána szitán vagy szűrőn keresztül öntsük a habarást a húshoz. Jól keverjük el, és forraljuk ki. Ha nem forralnánk ki a habarással, akkor liszt ízű lenne, és így nem is lehet olyan sokáig tárolni. Ha felforrt, akkor gyakorlatilag kész is van.

A galuska (alias nokedli) elkészítése

1. Először is tegyünk fel sós vizet egy lábosban forralni és csak akkor kezdjünk neki a tésztának, ha már félig forr a víz. Ugyanis ha a tésztát állni hagyjuk, akkor a lisztben lévő sikér összeáll, megduzzad és rugalmas lesz a tésztánk. Ettől a szaggatása is nehezebb lesz, ráadásul a kész tészta kemény, rágós lesz. 

2. Egy keverőtálba vizet teszünk, hozzáadjuk a tojásokat, a sót, majd egy habverővel belekeverjük a szitált lisztet. A tésztának ragadósnak és lazának kell lennie, ha túl kemény, akkor adjunk még hozzá vizet! (Túl sokáig ne időzünk vele, a galuskával gyorsan kell dolgozni!)

3. Ha kész a tészta, akkor a forrásban lévő vízbe szaggatjuk. Közben gyakran megkeverjük, hogy ne ragadjanak össze a galuskák.

4. A megfőtt galuskát leszűrjük, és hideg vízzel leöblítjük, majd lecsurgatjuk.

5. Egy serpenyőben olajat, vagy vajat fórosítunk és ebben átforgatjuk a kész, leszűrt galuskánkat. Így nem fog összeállni. Itt még sóval utána is ízesíthetünk.

Tálalás

Ha nagyon profik akarunk lenni, akkor a mártást leszűrjük, majd tálaláskor a húsra öntjük. Ennek előnye az, hogy a paprikás csirkénk nem lesz tele szétmállott paradicsom darabokkal és apróbb paprika darabokkal. Ezt sokan nem kedvelik. 

A galuskát a paprikás csirke mellé tesszük. Díszítésnek meglocsolhatjuk tejföllel és tehetünk rá paradicsom cikkeket is.