Life and Trend

Földi Rita online magazinja

Receptkereső

Keresett kifejezés:
Árszint:
Fő kategória:














Konyha:


Étkezés:




Szezon:




Alkalom:










Elkészítési nehézség:


Elkészítési idő:





Speciális összetevő:






Népszerű témák:











Pizza készítése házilag

Pizza készítése házilag
Pizza készítése házilag
Pizza készítése házilag
Pizza készítése házilag
Pizza készítése házilag
Pizza készítése házilag
Konyha:mediterrán
Fő kategória:vendégvárók, zöldséges ételek
Étkezés:vacsora, reggeli, ebéd
Szezon:tavaszi, nyári, őszi, téli, szezonfüggetlen
Elkészítési nehézség:közepes
Elkészítési idő:max. 90 perc
Speciális összetevő:húsmentes
Népszerű témák:szilveszteri buli receptek, street food ételek
Árszint:olcsó hozzávalók

A legjobb pizza recept

Sok időbe telt, míg megtaláltam a számomra tökéletes pizza tészta receptet. Most ezt szeretném megosztani veletek, ezúttal hús nélkül. Persze bármit lehet a tetejére tenni. De ez a pizza hús nélkül is tökéletesen megállja a helyét.

A megadott hozzávalókból három db kb. 32 cm-es pizza készíthető. (Amennyiben vékonyra nyújtjuk a tésztát - szerintem így a legfinomabb.)

Hozzávalók

A tésztához:

50 dkg búzafinomliszt (használhatunk teljes kiőrlésű lisztet is, de ekkor növeljük az élesztő mennyiségét és a kelési időt is)

2,5 dkg élesztő

1 csipet cukor

3,5 dl langyos víz

3-4 ek. olívaolaj (nagyon finom lesz, ha fűszeres olívaolajat használunk, például bazsalikomosat)

1 mk. só

A vegetáriánus feltéthez:

dobozos paradicsompüré (Pl.: Happy-Frucht)

2 fej lilahagyma

4-5 gerezd fokhagyma

őrölt feketebors

szárított oregánó

szárított bazsalikom

10 dkg feta sajt

10 dkg trappista sajt

1 kukorica konzerv

fél kaliforniai paprika

Tejfölös alaphoz és nem vega feltéthez:

1 doboz tejföl összekeverve sóval, borssal, egy kevés olívaolajjal és 2 gerezd fokhagymával

10 dkg trappista sajt

ízlés szerint sonka vagy szalonna

Elkészítés

1.  A lisztet egy keverőtálba szitáljuk. A közepébe mélyedést nyomunk és belemorzsoljuk az élesztőt, rászórjuk a cukrot, majd hozzáöntjük a langyos vizet. Összedolgozzuk, ami nem csak gyúrást jelent, hanem komoly fizikai erőszakot is. Itt aztán ki tudjuk élni minden agressziónkat. Mely nemcsak nekünk jó, hanem a tésztának is, mivel ettől lesz laza szerkezetű. Szóval ököllel nyugodtan bokszoljunk és többször is csapjuk oda a keverőtál aljába. (Na jó, éppen használhatjuk a kézi robotgép dagasztóbetétjét is- ebben viszont nincs semmi kihívás)

Ezután 15 percet lefedve, meleg helyen pihentessük. (Érdemes erre a célra lefedhető keverőtálat beszerezni.)

2.  Második lépésben a tésztához keverjük az olajat és a sót. Jöhet ismét a fizikai erőszak, vagy a robotgép, de ezúttal kétszer annyi ideig gyakoroljuk ezt.

A tésztának fényesnek kell lennie, és nem szabad, hogy beleragadjon a tál aljába. Ha a tésztánk ragadós, adjunk még hozzá egy kevés lisztet és olajat is. (Egyébként egy kanál tejfölt is tehetünk a tésztához.)

Ismét pihentetés következik 30 percig letakarva, meleg helyen.

3. Addig készítsük el a paradicsomos feltétet. Ehhez egy magas falú serpenyőbe öntjük a paradicsompürét, melyet zúzott fokhagymával, sóval, őrölt fekete borssal, oregánóval, bazsalikommal, egy kevés olívaolajjal ízesítünk és egyszer felforralunk.

4. A megkelt tésztát három részre szedjük. Három gömböt formálunk belőle és lisztezett gyúródeszkán vékonyan kinyújtjuk. Majd sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, a tetejét megkenjük a paradicsomszósszal, megszórjuk apró kockára vágott paprikával, morzsolt kukoricával, félbe vágott hagymával, a sajtokkal és végül szárított oregánóval. Előmelegített sütőbe tesszük, 250 C fokon sütjük kb. 8 percig.