Rita Fitnesz Receptjei

Diétás recepteket készítek cukor és fehér liszt nélkül fogyáshoz, egészséges táplálkozáshoz.

Receptkereső

Keresett kifejezés:
Árszint:
Fő kategória:














Konyha:


Étkezés:




Szezon:




Alkalom:










Elkészítési nehézség:


Elkészítési idő:





Speciális összetevő:






Népszerű témák:











Puha mézeskalács

Puha mézeskalács
Puha mézeskalács
Puha mézeskalács
Puha mézeskalács
Puha mézeskalács
Puha mézeskalács
Puha mézeskalács
Puha mézeskalács
Puha mézeskalács
Fő kategória:desszertek
Étkezés:tízórai, uzsonna
Szezon:téli
Alkalom:karácsony
Elkészítési nehézség:könnyű
Elkészítési idő:min. 120 perc
Speciális összetevő:húsmentes
Népszerű témák:karácsonyi sütemények, gasztroajándékok
Árszint:közepes árkategóriájú hozzávalók

Puha mézeskalács

A kedvenc mézeskalács receptem, mellyel nem kell várni, hogy megpuhuljon. Dobozokban tárolva még hetekig ugyanolyan puha marad, mint sütés után. Elmaradhatatlan sütemény karácsonykor.

 Hozzávalók (kb. 70 db-hoz)

  • 125 g margarin
  • 125 g kristálycukor
  • 250 g akácméz
  • 500 g búzafinomliszt
  • 1 csomag mézessütemény fűszerkeverék (Kotányi)
  • 1 zacskó sütőpor
  • 1 evőkanál szódabikarbóna
  • 1 db tojás
  • 4 evőkanál kakaópor
  • 1 ek. őrölt fahéj

a díszítéshez:

  • 1 db tojásfehérje
  • 200 g porcukor
  • 1 tk. citromlé
  • 1 doboz dekorgyöngy (Dr. Oetker)
  • színes dekor toll cukormáz (Dr. Oetker)

 Elkészítés

1. A tésztát már előző nap készítsük el, mert egy éjszakát állnia kell a hűtőben.

Egy kis lábosban melegítsük fel a margarint, a mézet és a cukrot folyamatos kevergetés mellett. Ha a margarin és a cukor is felolvadt, akkor vegyük le a tűzről és tegyük félre.

2. Egy keverőtálba szitáljuk bele a lisztet, a fűszerkeveréket, a sütőport, a szódabikarbónát, a kakaóport, a fahéjat és adjuk hozzá a tojást, majd alaposan keverjük el. Ezután adjuk hozzá a felolvasztott vajas keveréket és alaposan gyúrjuk át az egészet kézzel. A tésztának ragadósnak, nyúlósnak kell lennie. Ekkor még nem lehet vele dolgozni. Ezért tegyük a hűtőbe letakarva legalább egy éjszakára.

3. A tésztát másnap vegyük ki a hűtőből és gyúrjuk át újból. Először még nagyon nehéz vele dolgozni, mivel hideg a tészta. Érdemes 5-10 percet várni vele, hogy felmelegedjen, de a gyúrás közben, a kezünk melegétől is fel fog melegedni és tökéletes állaga lesz. Addig gyúrjuk, amíg szép fényes nem lesz.

4. A tésztát lisztezett gyúródeszkán félujjnyi vastagságúra kinyújtjuk és karácsonyi kiszúrókkal formákat vágunk ki belőle.

5. A formákat előmelegített 180 C fokos sütőben (alsó és felső sütés) kb. 15 percig sütjük. Ez a puhaság egyik titka: a rövid sütési idő. Ha a tésztát vékonyabbra nyújtjuk, akkor 7 perc is elegendő lehet.

6. A díszítéshez a tojásfehérjét egy kevés porcukor hozzáadásával robotgéppel habbá verjük. Mehet bele a citromlé is, és a maradék porcukor apránként adagolva. A jó hab már nehezen keverhető, állaga nagyon sűrű.

Ezt a keveréket töltsük habzsákba vagy nejlonzacskóba, melynek a végét felhasználáskor levágjuk. (Érdemes a zsákot egy hosszú pohárra húzni, mert így kényelmesen bele tudjuk tölteni a habot). A megtöltött habzsákot feszesre tekerjük, és a hűtőbe tesszük minimum 30 percre. Ezzel díszítsük a kisütött mézeskalácsokat. Amíg a hab nem köt meg, addig szórhatunk bele dekorgyöngyöt és mindenféle díszítőelemet.

A mézeskalácsok dobozban tárolva hónapokig is fogyaszthatóak, és kiváló gasztroajándékok is.