Life&Trend

Az élet hangulatos oldala

Kedves Olvasóm!

Földi Rita - Éjjel Nappal Balaton online turisztikai magazin

Szeretettel köszöntelek! Örülök, hogy itt vagy! Földi Rita vagyok, a Life & Trend alapítója és főszerkesztője.

Az élet számos területén találhatunk olyan tevékenységeket, melyek szebbé tehetik a mindennapjainkat. A Life & Trend ezeket szeretné bemutatni, hogy az élet hangulatos oldala legyen, ahová örömmel térsz be egy kis csemegéért, motivációért, tippekért.

A Life & Trend hangulatot ad, életmódtippekkel lát el, szórakoztat.

Kövess itt is!

Life&Trend

Megosztás

Receptkereső

Keresett kifejezés:
Árszint:
Fő kategória:














Konyha:


Étkezés:




Szezon:




Alkalom:










Elkészítési nehézség:


Elkészítési idő:





Speciális összetevő:






Népszerű témák:











Szavazás

Leginkább milyen recepteket szeretnél látni az oldalon?

Szavazok

Puha mézeskalács

Puha mézeskalács
Puha mézeskalács
Puha mézeskalács
Puha mézeskalács
Puha mézeskalács
Puha mézeskalács
Puha mézeskalács
Puha mézeskalács
Puha mézeskalács
Fő kategória:desszertek
Étkezés:tízórai, uzsonna
Szezon:téli
Alkalom:karácsony
Elkészítési nehézség:könnyű
Elkészítési idő:min. 120 perc
Speciális összetevő:húsmentes
Népszerű témák:karácsonyi sütemények, gasztroajándékok
Árszint:közepes árkategóriájú hozzávalók

Puha mézeskalács

A kedvenc mézeskalács receptem, mellyel nem kell várni, hogy megpuhuljon. Dobozokban tárolva még hetekig ugyanolyan puha marad, mint sütés után. Elmaradhatatlan sütemény karácsonykor.

 Hozzávalók (kb. 70 db-hoz)

  • 125 g margarin
  • 125 g kristálycukor
  • 250 g akácméz
  • 500 g búzafinomliszt
  • 1 csomag mézessütemény fűszerkeverék (Kotányi)
  • 1 zacskó sütőpor
  • 1 evőkanál szódabikarbóna
  • 1 db tojás
  • 4 evőkanál kakaópor
  • 1 ek. őrölt fahéj

a díszítéshez:

  • 1 db tojásfehérje
  • 200 g porcukor
  • 1 tk. citromlé
  • 1 doboz dekorgyöngy (Dr. Oetker)
  • színes dekor toll cukormáz (Dr. Oetker)

 Elkészítés

1. A tésztát már előző nap készítsük el, mert egy éjszakát állnia kell a hűtőben.

Egy kis lábosban melegítsük fel a margarint, a mézet és a cukrot folyamatos kevergetés mellett. Ha a margarin és a cukor is felolvadt, akkor vegyük le a tűzről és tegyük félre.

2. Egy keverőtálba szitáljuk bele a lisztet, a fűszerkeveréket, a sütőport, a szódabikarbónát, a kakaóport, a fahéjat és adjuk hozzá a tojást, majd alaposan keverjük el. Ezután adjuk hozzá a felolvasztott vajas keveréket és alaposan gyúrjuk át az egészet kézzel. A tésztának ragadósnak, nyúlósnak kell lennie. Ekkor még nem lehet vele dolgozni. Ezért tegyük a hűtőbe letakarva legalább egy éjszakára.

3. A tésztát másnap vegyük ki a hűtőből és gyúrjuk át újból. Először még nagyon nehéz vele dolgozni, mivel hideg a tészta. Érdemes 5-10 percet várni vele, hogy felmelegedjen, de a gyúrás közben, a kezünk melegétől is fel fog melegedni és tökéletes állaga lesz. Addig gyúrjuk, amíg szép fényes nem lesz.

4. A tésztát lisztezett gyúródeszkán félujjnyi vastagságúra kinyújtjuk és karácsonyi kiszúrókkal formákat vágunk ki belőle.

5. A formákat előmelegített 180 C fokos sütőben (alsó és felső sütés) kb. 15 percig sütjük. Ez a puhaság egyik titka: a rövid sütési idő. Ha a tésztát vékonyabbra nyújtjuk, akkor 7 perc is elegendő lehet.

6. A díszítéshez a tojásfehérjét egy kevés porcukor hozzáadásával robotgéppel habbá verjük. Mehet bele a citromlé is, és a maradék porcukor apránként adagolva. A jó hab már nehezen keverhető, állaga nagyon sűrű.

Ezt a keveréket töltsük habzsákba vagy nejlonzacskóba, melynek a végét felhasználáskor levágjuk. (Érdemes a zsákot egy hosszú pohárra húzni, mert így kényelmesen bele tudjuk tölteni a habot). A megtöltött habzsákot feszesre tekerjük, és a hűtőbe tesszük minimum 30 percre. Ezzel díszítsük a kisütött mézeskalácsokat. Amíg a hab nem köt meg, addig szórhatunk bele dekorgyöngyöt és mindenféle díszítőelemet.

A mézeskalácsok dobozban tárolva hónapokig is fogyaszthatóak, és kiváló gasztroajándékok is.