• Vagány Receptek e-book
  • Életmódváltó Csomag - Étrend és Receptek
  • Megjelent könyveim
  • Fitnesz édességek könyv
  • Enni és Fogyni ebook

Sertéspörkölt galuskával

Sertéspörkölt galuskával
Sertéspörkölt galuskával
Konyha:magyar
Fő kategória:sertés ételek
Étkezés:ebéd
Szezon:tavaszi, nyári, őszi, téli, szezonfüggetlen
Alkalom:vasárnapi ebéd
Elkészítési nehézség:közepes
Elkészítési idő:max. 60 perc
Speciális összetevő:fehér cukor mentes
Árszint:közepes árkategóriájú hozzávalók

Sertéspörkölt galuskával

A sertéspöri nálam általában a gulyáslevessel egyszerre készül. Fele hús megy a leveshez, a másik fele pedig a pörihez. Csinálhatjátok marhalábszárból is, de nekem a sertés valahogy jobban ízlik.

 Hozzávalók (4 személyre)

  • 0,5 kg sertéscomb
  • 2 evőkanál házi sertészsír 
  • 2 nagyobb vöröshagyma
  • 2 evőkanál fűszerpaprika
  • őrölt fekete bors
  • őrölt köménymag
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 db kisebb tv paprika
  • 1 db paradicsom
  • (kevés erős paprika vagy Erős Pista)

A galuskához:

  • 2 db tojás
  • 2 dl víz
  • liszt (amennyit felvesz- ragadósnak, lazának kell lennie)
  • 2 evőkanál vaj

 Elkészítés

1. A vöröshagymát vágjuk apró kockákra.

Az előkészített húst 2 cm élhosszúságú kockákra vágjuk, a paprikát és a paradicsomot szintén kockázzuk.

2. A felhevített zsiradékban aranysárgára pirítjuk a vöröshagymát. A tűzről levéve megszórjuk pirospaprikával. Keverjük el, majd öntsük fel egy kevés forró vízzel. Ezt az alapot forraljuk fel, majd amikor már alig van rajta víz, tegyük rá a kockázott húst. Sózzuk meg, és a legnagyobb hőfokon pirítsuk. Minden pörkölt alapja az, hogy előbb lepirítsuk a húst, majd kevés vizet adjunk hozzá, és ezt többször ismételjük meg. Így lesz szaftos a pörkölt.

Az első lepirításnál szórjuk meg a húst őrölt köménymaggal és adjunk hozzá zúzott fokhagymát. Ezután fedő alatt pároljuk, miközben többször zsírjára pirítjuk, ilyenkor mindig egy kevés forró vizet öntünk rá.

3. Készre párolás előtt adjuk hozzá a maradék paprikát és a paradicsomot.

Ízlés szerint tehetünk bele Erős Pistát is vagy erős paprikát.


A galuska készítése:

1. Először is tegyünk fel sós vizet egy lábosban forralni, és csak akkor kezdjünk neki a tésztának, ha már félig forr a víz. Ugyanis, ha a tésztát állni hagyjuk, akkor a lisztben lévő sikér összeáll, megduzzad és rugalmas lesz a tésztánk. Ettől a szaggatása is nehezebb lesz, ráadásul a kész tészta kemény, rágós állományúvá válik.

2. Egy keverőtálba vizet teszünk, hozzáadjuk a tojásokat, a sót, majd egy habverővel belekeverjük a szitált lisztet. A tésztának ragadósnak és lazának kell lennie, ha túl kemény, akkor adjunk még hozzá vizet (de túl sokáig ne időzünk vele azért).

3. Ha kész a tészta, akkor a forrásban lévő vízbe szaggatjuk. Közben gyakran megkeverjük, hogy ne ragadjanak össze a galuskák.

4. A megfőtt galuskát leszűrjük, és hideg vízzel leöblítjük, majd lecsurgatjuk.

5. Olvasszunk fel két evőkanál vajat egy serpenyőben és ebben forgassuk át a kész, leszűrt galuskánkat. Így nem fog összeállni. Itt még sóval utána is ízesíthetünk.

Kitűnő párosítás uborkasalátával és káposztasalátával is.

Szerző: Földi Rita

Földi Rita: szakács, táplálkozási tanácsadó, életmódblogger

Fitnesz blogomon bebizonyítom, hogy a diétás ételek is lehetnek ínycsiklandóan finomak. Felejtsd el az önsanyargató diétákat és az unalmas ételeket! Ha neked is hiányzik a diétából az édesség, a sütemény, akkor jó helyen jársz!

Segítek neked, hogy finom ételekből állíthasd össze a diétás étrendedet, megmutatom, hogyan lehetsz hosszú távon karcsú és tippeket adok ahhoz, hogy az evésen kívül másban is megtaláld a boldogságot. Olvasd el a cikkeimet, nézd meg a receptjeimet, de előbb ismerj meg jobban, ha pedig kérdésed van, üzenj nekem itt!