Fő kategória: | desszertek |
Szezon: | nyári, szezonfüggetlen |
Elkészítési nehézség: | könnyű |
Elkészítési idő: | max. 30 perc |
Speciális összetevő: | tojásmentes, húsmentes |
Népszerű témák: | sütés nélkül |
Árszint: | közepes árkategóriájú hozzávalók |
Sütés nélküli csokis pite sárgabarackkal és mogyoróval
Selymes, lágy csokoládékrém, gyümölccsel és ropogós mogyoróval. Nagyon csokis és nagyon finom. Ami pedig a legjobb, hogy nem is kell bekapcsolnod hozzá a sütőt. Gyerekjáték elkészíteni. De leginkább azon fogsz meglepődni, hogy eddig miért nem készítettél még ilyet.
Hozzávalók
(25 cm átmérőjű piteformához)
az alaphoz:
- 300 g Győri Édes Zabfalatok
- 100 g puha vaj
- 2 ek. kakaópor
a töltelékhez:
- 200 g étcsokoládé
- 200 ml tejszín (30% zsírtartalmú OKÉ habtejszínt használtam)
- 4 ek. kristálycukor
- 1 tk. vaj
a díszítéshez:
- 6 db sárgabarack (szezonnak megfelelően eper vagy málna is tökéletes)
- egy marék natúr mogyoró, vagy mandula
Elkészítés
1. Elővesszük a piteformánkat. A legjobb, ha olyan piteformánk van, amelynek az alja kivehető. Ez a legjobb ehhez a csokis pitéhez, mert így a végén gond nélkül ki tudjuk majd emelni a megdermedt csokis réteget is.
A csokit törjük apró kockákra.
A gyümölcsöt mossuk meg és szárítsuk meg.
A mogyorót vagy mandulát pedig vágjuk durvára.
2. A zabkekszet kimérjük és aprítógépben morzsává alakítjuk. Hozzáadjuk a kakaóport és elkeverjük. A vajat egy kicsit olvasszuk meg, (ha nem szobahőmérsékletű) és úgy adjuk a keksz morzsához. Kézzel alaposan dolgozzuk el.
Az így kapott masszát egyenletesen terítsük el a piteforma aljában. Egy kanál segítségével simítsuk le a kekszalapot, majd tegyük be a hűtőbe 15 percre, hogy megdermedjen.
3. Addig készítsük el az ún. ganache-t (ejtsd: gánás), mely nem más, mint egy selymes, lágy csokoládékrém. Alapja a jó minőségű csokoládé, melyhez tejszínt kevernek.
Egy lábosban forrósítsuk fel a tejszínt, adjuk hozzá a cukrot. Apránként, kevergetés közben adagoljuk hozzá a kockákra tördelt csokoládét. Kevergessük addig, amíg egynemű, homogén, sötétbarna masszát nem kapunk.
A végén keverjünk hozzá egy kis darabka vajat is.
4. Ezt a finom masszát még forrón öntsük rá a kekszalapunkra. A piteformát megmozgatva egyenletesen eloszlatjuk a csokikrémet.
Helyezzük rá a gyümölcsöt, valamint a durvára vágott mogyorót vagy mandulát.
A pite felszeleteléséhez meg kell várnunk, amíg megdermed a csokoládé. Tegyük be ismét a hűtőbe 10 percre. Utána csak emeljük a ki a formából és már szeletelhetjük is.