Konyha: | magyar |
Fő kategória: | levesek |
Étkezés: | ebéd |
Szezon: | tavaszi, nyári, őszi, téli, szezonfüggetlen |
Alkalom: | vasárnapi ebéd |
Elkészítési nehézség: | közepes |
Elkészítési idő: | max. 30 perc |
Speciális összetevő: | húsmentes |
Árszint: | olcsó hozzávalók |
Zöldborsóleves vajas galuskával
Egyszerű és finom leves pár perc alatt.
Hozzávalók (4 személye)
- 240 g zöldborsó (szemes, tisztított - lehet mirelit is)
- 1 kk. olaj
- 1 csomó petrezselyemzöld
- só
- őrölt fehér bors
- 0,8 l tej
- 0,7 l víz vagy zöldségalaplé
- finomliszt
A vajas galuskához
- 3 ek. liszt
- 1 db tojás
- só
- 2 ek. vaj
Elkészítés
1. Az olajat felhevítjük, hozzáadjuk a zöldborsót és a finomra vágott petrezselyemzöldet. Sózzuk, és kevés vízzel felöntjük. Fedő alatt pároljuk.
2. A fedőt levéve elpárologtatjuk a vizet, és kevés liszttel megszórjuk a borsót. Rövid ideig pirítjuk (közben kevergetjük), majd vízzel és tejjel felengedjük.
Átforraljuk, őrölt fehér borssal megszórjuk. Vajas galuskát szaggatunk bele, amikor forr a leves.
Vajas galuska készítése
A vajat egy tálban felmelegítjük. Az olvadt vajhoz adjuk a tojás sárgáját. Jól elkeverjük, vigyázva, hogy ne csapódjon ki a tojás a meleg vajtól.
Sózzuk. Hozzáadjuk a lisztet, elkeverjük, és hozzáadagoljuk a kemény habbá felvert tojásfehérjét. Jól összekeverjük és galuska szaggatóval a forrásban lévő levesbe szaggatjuk.