Life&Trend

Az élet hangulatos oldala

Kedves Olvasóm!

Földi Rita - Éjjel Nappal Balaton online turisztikai magazin

Szeretettel köszöntelek! Örülök, hogy itt vagy! Földi Rita vagyok, a Life & Trend alapítója és főszerkesztője.

Az élet számos területén találhatunk olyan tevékenységeket, melyek szebbé tehetik a mindennapjainkat. A Life & Trend ezeket szeretné bemutatni, hogy az élet hangulatos oldala legyen, ahová örömmel térsz be egy kis csemegéért, motivációért, tippekért.

A Life & Trend hangulatot ad, életmódtippekkel lát el, szórakoztat.

Kövess itt is!

Life&Trend

Megosztás

Kereső

Keresett kifejezés:
Árszint:
Fő kategória:














Konyha:


Étkezés:




Szezon:




Alkalom:










Elkészítési nehézség:


Elkészítési idő:





Speciális összetevő:






Népszerű témák:











Mit főzzek ma?

Diétás csirkeleves

Diétás csirkeleves Fő kategória: levesek
Étkezés: ebéd
Szezon: téli, szezonfüggetlen
Alkalom: vasárnapi ebéd
Elkészítési nehézség: könnyű
Elkészítési idő: max. 60 perc

Gyors zöldségmártogatós

Gyors zöldségmártogatós Fő kategória: előételek, vendégvárók
Étkezés: tízórai, uzsonna, vacsora
Szezon: tavaszi, nyári, szezonfüggetlen
Alkalom: grill party, szilveszter, húsvét
Elkészítési nehézség: könnyű
Elkészítési idő: max. 15 perc

No.1 fitness reggeli: Cottage cheese melegszendvics ruccolàs tonhalsalàtàval

No.1 fitness reggeli: Cottage cheese melegszendvics ruccolàs tonhalsalàtàval Konyha: mediterrán
Fő kategória: halak
Étkezés: reggeli
Szezon: tavaszi, nyári, őszi, téli, szezonfüggetlen
Elkészítési nehézség: könnyű
Elkészítési idő: max. 15 perc

Alföldi gulyásleves

Alföldi gulyásleves
Alföldi gulyásleves
Alföldi gulyásleves
Alföldi gulyásleves
Alföldi gulyásleves
Konyha:magyar
Fő kategória:levesek
Étkezés:ebéd
Szezon:szezonfüggetlen
Alkalom:karácsony, újév, vasárnapi ebéd
Elkészítési nehézség:közepes
Elkészítési idő:max. 90 perc
Speciális összetevő:laktózmentes, tejmentes, fehér cukor mentes
Árszint:közepes árkategóriájú hozzávalók

Alföldi gulyásleves

Az oldalról elmaradhatatlan a gulyásleves. Nagyon sokféleképpen el lehet készíteni. Talán a legelterjedtebb változat az alföldi gulyás. Ebben apró kockára vágott vegyes zöldség is van. Ezzel ellentétben a ”sima” gulyásleveses csak burgonyát tartalmaz.

 

 Hozzávalók (4 személyre)

  • 0,5 kg marhahús

  • Igazából marhalábszár vagy marhanyak a legjobb a gulyáslevesnek. Én viszont nem rajongok a marhahúsért. Sokkal jobban szeretem, ha a gulyás sertéscombból készül. Igaz, így nem is lesz olyan szép színe a levesnek, viszont egy kicsit light-osabb.

  • Csinálhatjuk többféle húsból is.  ”A legenda szerint” a legjobb gulyás háromféle húsból (marha, sertés, birka) készül.

  • 2 evőkanál sertészsír (házi zsír a legjobb)

  • 2 nagyobb vöröshagyma

  • 2 evőkanál pirospaprika

  • őrölt fekete bors

  • őrölt köménymag

  • 2 gerezd fokhagyma

  • 1 db kisebb tv paprika

  • 1 db paradicsom

  • kevés erős paprika vagy Erős Pista

  • fél zeller (a leveléből is kell egy kevés)

  • 2 db sárgarépa

  • 2 db petrezselyemgyökér

  • 3 db burgonya

 Elkészítés

  1. A vöröshagymát vágjuk apró kockákra.

  2. Az előkészített húst 1 cm-es kockákra vágjuk. A paprikát és a paradicsomot is hasonló méretű kockákra vágjuk.

  3. Egy fedeles lábosban zsírt olvasztunk, erre tesszük a finomra vágott vöröshagymát. Pároljuk, majd hozzáadjuk a kockázott paprikát. Ha a paprika és a hagyma is kiengedte és elfőtte a levét, és csak a zsír maradt, akkor beleszórjuk a fűszerpaprikát a tűzről levéve. Elkeverjük, majd kevés vízzel felöntjük. Fűszerezzük: só, bors, őrölt köménymag. Hozzáadjuk a paradicsomot, és visszatesszük a tűzre. Ezt a levet felforraljuk, majd beletesszük a húst.

  4. Sózzuk meg, adjuk hozzá a zúzott fokhagymát és a legnagyobb hőfokon pirítsuk. Minden pörkölt alapja az, hogy előbb lepirítsuk a húst, majd kevés vizet adjunk hozzá, és ezt többször ismételjük meg. Így lesz szaftos a pörkölt.

  5. Ameddig puhul a hús, addig elkészítjük a zöldségeket. A megtisztított zöldségeket kockára vágjuk. 

  6. Ha a hús megpuhult, akkor még egyszer zsírjára piritíjuk és beletesszük a kockára vágott sárgarépát, petrezselyemgyökeret, zellert, burgonyát.  Kevés só és őrölt köménymag mehet még rá. Az egészet gyakori kevergetéssel a burgonya ”üvegesedéséig” pirítjuk.

  7. Végül vízzel felöntjük, és készre forraljuk. Tegyünk a levesbe egy kevés zeller zöldet is, ha már felöntöttük vízzel.

  8. Ízlés szerint tegyünk bele erős paprikát vagy erős Pistát a végén.

A gulyásleves csipetkével az igazi. A csipetkét csak akkor főzzük bele a levesbe, ha néhány órán belül elfogyasztjuk az összes levest. Ellenkező esetben mindig külön sós vízben főzzük meg, és csak a tálaláskor adagoljuk a levesbe. Vigyázzunk, hogy ne hűtsük le a levest a csipetkével.

Csipetke

  • 120 g liszt

  • 10 g só

  • 1 db tojás

A tésztát keményre gyúrjuk és a tenyerünkbe véve a szélét meglapítjuk. Így csipkedünk belőle apró darabokat, melyeket elsodrunk gabonaszem formájúra.