Life&Trend

Az élet hangulatos oldala

Kedves Olvasóm!

Földi Rita - Éjjel Nappal Balaton online turisztikai magazin

Szeretettel köszöntelek! Örülök, hogy itt vagy! Földi Rita vagyok, a Life & Trend alapítója és főszerkesztője.

Az élet számos területén találhatunk olyan tevékenységeket, melyek szebbé tehetik a mindennapjainkat. A Life & Trend ezeket szeretné bemutatni, hogy az élet hangulatos oldala legyen, ahová örömmel térsz be egy kis csemegéért, motivációért, tippekért.

A Life & Trend hangulatot ad, életmódtippekkel lát el, szórakoztat.

Kövess itt is!

Life&Trend

Megosztás

Kereső

Keresett kifejezés:
Árszint:
Fő kategória:














Konyha:


Étkezés:




Szezon:




Alkalom:










Elkészítési nehézség:


Elkészítési idő:





Speciális összetevő:






Népszerű témák:











Mit főzzek ma?

Sütőtökös rizottó rozmaringos-sütőtökkrémes pulykanyárssal és pirított édesköménnyel

Sütőtökös rizottó rozmaringos-sütőtökkrémes pulykanyárssal és pirított édesköménnyel Fő kategória: szárnyas ételek
Étkezés: ebéd, vacsora
Szezon: őszi, téli
Alkalom: karácsony, szilveszter, Halloween, Márton-nap, vasárnapi ebéd
Elkészítési nehézség: közepes
Elkészítési idő: max. 60 perc

Camembert szezámmag bundában, párolt rizzsel és levendula zselével

Camembert szezámmag bundában, párolt rizzsel és levendula zselével Fő kategória: előételek
Étkezés: ebéd
Szezon: szezonfüggetlen
Alkalom: vasárnapi ebéd
Elkészítési nehézség: közepes
Elkészítési idő: max. 30 perc

Gyors zöldségmártogatós

Gyors zöldségmártogatós Fő kategória: előételek, vendégvárók
Étkezés: tízórai, uzsonna, vacsora
Szezon: tavaszi, nyári, szezonfüggetlen
Alkalom: grill party, szilveszter, húsvét
Elkészítési nehézség: könnyű
Elkészítési idő: max. 15 perc

Szilvás gombóc

Szilvás gombóc
Szilvás gombóc
Szilvás gombóc
Fő kategória:desszertek
Étkezés:tízórai, uzsonna
Szezon:őszi
Elkészítési nehézség:közepes
Konyha:magyar
Árszint:olcsó hozzávalók

Szilvás gombóc

Időnként nagyon meg tudom kívánni a szilvás gombócot. Szerencsére van egy kitűnő receptem is hozzá. Nem érdemes belőle keveset csinálni, mert úgyis hamar elfogy. 

 Hozzávalók (23 db-hoz)

  • 1 kg burgonya
  • 250 g finomliszt
  • 80 g sertészsír
  • 1 egész tojás és 2 sárgája
  • 12 db szilva (fagyasztott is jó)
  • kristálycukor
  • őrölt fahéj
  • porcukor
  • pirított zsemlemorzsa

 

 Elkészítés

1. A szilvákat megmossuk, kimagozzuk és félbe vágjuk. Alaposan megszórjuk kristálycukorral és őrölt fahéjjal, majd egy szűrőbe tesszük és hagyjuk lecsepegni. (Mindenképpen kóstoljuk meg a szilvát, hogy mennyire édes és ettől függően cukrozzuk be.)

2. A megmosott burgonyát sós vízben, héjában megfőzzük. Leszűrjük és forrón meghámozzuk. Áttörjük a burgonyanyomóval és szétterítjük. Időnként átforgatjuk. Fontos, hogy minél kevesebb nedvesség maradjon benne, mert különben a hozzáadott liszt elázik.

3. A gyúrótáblára szitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a zsírt, és a két anyagot összemorzsoljuk. Hozzáadjuk a kihűlt burgonyát és beletesszük a külön tálkában felütött tojásokat és a sárgáját egy csipet sóval.

Összegyúrjuk egyneművé. Valószínűleg kelleni fog hozzá még liszt. A tészta, akkor jó, ha már nem ragad le az alja. Nem szabad sokáig gyúrni, mert akkor a sertészsír megolvad. 10-15 percig letakarva pihentetjük.

4. Addig egy nagyobb lábosban enyhén sós vizet forralunk.

5. A tésztát gyúrótáblán bőséges alá-és fölé lisztezéssel, nyújtófával szögletes formájúra és 0,5 cm vastagra nyújtjuk. kb. 8 cm x 8 cm-es négyzeteket vágjunk. A széleket le lehet vágni, hogy egyforma négyzeteket tudjunk vágni és újra be lehet gyúrni.

6. A szilvákat a tészta közepébe tesszük, megszórjuk még cukorral (ez mehet a szilva alá is) és őrölt fahéjjal. (Sokan kockacukrot tesznek a közepébe. Én viszont ezt nem szeretem, inkább alaposan megcukrozom.) A tészta csücskét középen összefogjuk, és két kezünk közé fogva gombócokat formázunk belőle. A kezünket lisztezzük be, mert úgy könnyebb a formázás. Ügyeljünk arra, hogy a szilva középre kerüljön. Gondolni kell, arra is, hogy a tészta meg fog duzzadni a főzés során, így érdemes kisebb gombócokat tervezni.

7. Sós, forrásban lévő vízbe tesszük. Amikor beletesszük a gombócokat, rázzuk meg a lábost, vagy egy fakanállal mozgassuk meg a gombócokat, hogy a tészta ne tapadjon le az aljára. Lefedjük. Vigyázzunk arra, hogy a víz ne forrjon túl intenzíven, csak gyöngyözzön. Amikor a gombócok feljönnek a víz tetejére (15-20 perc is lehet), még néhány percig hagyjuk tovább főni.

Ha kivettünk egyet és megkóstoltuk, hogy jó-e, akkor szűrőkanállal kivesszük a többit is és langyos vízbe mártva leöblítjük. Jól lecsurgatjuk.

8. Vajon vagy étolajon zsemlemorzsát pirítunk (a végén keverjünk hozzá szitált porcukrot is, hogy édesebb legyen és egy csipet sót) és óvatosan átforgatjuk benne a gombócokat.

Fahéjas porcukorral meghintve tálaljuk.