• Vagány Receptek e-book
  • Életmódváltó Csomag - Étrend és Receptek
  • Megjelent könyveim
  • Fitnesz édességek könyv
  • Enni és Fogyni ebook

Barátnőt keresek!

2019.12.27.

Barátnőt keresek!

Mit mutat a barátkereső oldalak és applikációk trendje?

Egyre magányosabbak vagyunk, de van-e létjogosultsága egy barátkeresőnek? Ha társat kereshetünk, akkor barátot miért nem?

Miközben a társkereső oldalak és az okostelefonokra kifejlesztett társkereső alkalmazások a virágkorukat élik, időnként megjelenik néhány barátkereső oldal vagy applikáció is. Mégis ezek villámgyorsan el is tűnnek, nem fejlődnek ki teljesen, abba marad a fejlesztésük. Valóban nincs létjogosultságuk a barátkeresőknek? 

Nézzük, hogyan alakultak ki időrendben a barátkereső oldalak és applikációk!

2009. | Létrejön a RentAFriend.com oldal, ahol barátot tudsz bérelni

Valószínűleg az első ma is működő barátbérlő felület, ahol hely alapján kereshetsz barátokat. Láthatod a fotójukat és az általuk megadott adatokat. A nézelődés még ingyenes, viszont ha szimpatikusnak találsz valakit és kapcsoltba szeretnél lépni vele, akkor fizetned kell. Magyarországon is vannak tagjai. A 2009-es indulása óta nem sikerült nagyobb népszerűségre szert tennie. 

2012. | A Google létrehozza a Schemer-t

Ez tulajdonképpen egy bakancslista készítő program volt. Ha elkészítettük a saját bakancslistánkat, azt megoszthattuk másokkal és így hasonló érdeklődésű embereket, barátokat találhattunk. 2014-ben leállították.

2016. február | Clay Kohut előállt az Ameego gondolával

Az Ameego segítségével a közeledben lévő személyekkel barátkozhatsz, tulajdonképpen kibérelhetd őket egy beszélgetésre. Clay Kohut, az alkalmazás kitalálója szerint az Ameego segít bensőséges kapcsolatokat kialakítani. New Yorkban és San Franciscóban tesztelték. Nem tudni, hogy mi lett vele. Sajnos az oldal már nem található meg.

2019. július | Barátkereső appot tesztel a Google, Shoelace néven

A Shoelace app tulajdonképpen a programokra épít, amelyeket bárki létrehozhat, meghirdetett és ezeken hasonló érdeklődésű emberekkel találkozhat. Ahogy arra az applikáció neve is utal (cipőfűző) a Shoelace célja, hogy olyan szorosan kapcsolja össze az embereket az érdeklődésük alapján, mint egy cipőfűző.

2013. | Life and Trend Barát- és Társkereső

2013-óta működik a Life and Trend oldalamon a Barát- és társkereső aloldal, amit teszt jelleggel indítottam el. Egy külön oldalt vagy egy mobil applikációt szerettem volna, de ennek fejlesztési költségei akkor sem fértek bele és most sem férnek bele a költségvetésembe. A fejlesztés elején beszéltem egy IT-s céggel és megfogadtam a tanácsukat, hogy előbb teszteljem le, hogy van-e igény egyáltalán az ötletemre.

Az ötlet dióhéjban az volt, hogy online térben segítsek az ismerkedésben és ne csupán ismerőseink legyenek, hanem barátaink is. Mikor párt keresünk, akkor fel tudunk adni egy hirdetést, hogy milyen társra vágyunk, de olyan hirdetést hol adjunk fel, hogy igaz barátot keresünk?

Erre egy olyan oldalt képzeltem el, ahol különböző szűrők (érdeklődési területek, nem, életkor, lakhely) szerint keresgélni tudunk szimpatikus személyeket, akiket kvázi kibérelhetünk az oldalról.

Minta volt a RentAFriend.com oldal, de sokkal személyre szabottabb lett volna és olcsóbb is. Ehelyett tulajdonképpen egy fórum jött létre, ahol havonta 10-15 új hozzászólás érkezik.

Az önálló oldal vagy applikáció helyett megvalósuló Barát- és társkereső aloldalnak számos hiányosságát tapasztaltam és nem jutottam még zöldágra, hogy milyen irányba fejlesszem.

Készítettem egy felmérést, amely 97 válaszadó alapján az alábbiakat mutatja:

A fentiek alapján úgy tűnik, hogy lenne igény egy ingyenes, regisztrációmentes barát-és társkereső felületre, ahol különböző szűrők alapján lehet keresgélni embereket.

Kérdéses viszont, hogy ez valódi igény-e? Az oldalon lévő hozzászólásokból az látható, hogy sokan nem is válaszolnak a megkereső levelekre. Tehát az első lépésnél, a kapcsolatfelvételnél elveszik a dolog. (Ezt pedig vélhetően nem a hibás e-mail cím okozhatja.)

Trendként azt látom, hogy:

  1. nincs időnk lelevelezni vagy szóban megbeszélni egy találkát (vagy ha meg is beszéljük, nem mindig tudunk elmenni),
  2. nem akarunk valójában személyes kapcsolatot, mert jobb a virtuális lét takarója alá bújni és onnan nézelődni kifelé (kényelmesebb, ráadásul fájdalommentesebb is, mert megkímélhetjük magunkat a csalódásoktól),
  3. nem is vágyunk társra, barátra, csak egy instant megoldásra, hogy valakivel gyorsan eltöltsünk egy kellemes félórát.

Ezeket végiggondolva pedig pont ott vagyunk, ahonnét az egész barát- és társkereső ötlet kialakult:

nincsenek valódi barátaink. Ismerőseink vannak, felszínes kapcsolataink vannak és mindezek mellett egyre magányosabbak vagyunk.

Idő hiánya? Odafigyelés hiánya? Félelem? Mi a probléma oka?

Elfogadom, hogy talán egy chat funkcióval könnyebb és gyorsabb lenne az ismerkedés. De muszáj nekünk mindig mindent azonnal akarnunk?

Azt gondolom, hogy ez a felgyorsult, információkkal és dezinformációkkal teli, nyüzsgő világ, – amiben alig jut arra idő, hogy egy csésze kávét nyugodtan elfogyasszunk és közben megbeszéljünk valóban fontos dolgokat, mélyen és tartalmasan – pontosan ellene megy a valódi kapcsolatok kialakításának és fenntartásának.

Nem egyszerűbb egy lájkot nyomni az Instán egy szép, mosolygós arcra, vagy csak jobbra húzni a Tinderen, majd utána el is felejteni az egészet?

Miközben azt érezzük, hogy bejártuk fél óra alatt Amerikától elindulva, Európán át Ázsiát – legalábbis az Instagram profilok tekintetében, a közösségi oldalaknak és a globalizációnak köszönhetően – fáradtan hátradőlünk azzal a gondolttal, hogy talán nem is kell annál több, hogy nézelődjünk?

Mire vágyunk valójában? És mi az, amit vágyunk eléréséhez tenni is hajlandóak vagyunk?

Összefoglalva, a mai trendek leginkább ezek: egyszerűen és gyorsan akarunk hozzájutni mindenhez. Ez pedig nem csak a termékekre és a szolgáltatásokra igaz. Mindenhol a kényelem a fontos és az, hogy időt spóroljunk. Minden, amire várni kell, az már frusztráló. És egy e-mail megérkezésére bizony várni kell. Csakúgy, mint egy tartalmas kapcsolat kialakulására. Utóbbira nem órákat, nem napokat, hanem lehet, hogy éveket.

Ha majd a Türelem, a Kitartás és az egymásra való Odafigyelés lesz a trendi, akkor talán a Barátkereső appoknak is lesz létjogosultsága. Addig nem hiszem, hogy van értelme ilyeneket fejleszteni.

Helyette talán a programszervező alkalmazásokba érdemes fektetni. Ezeknek úgy látom, hogy jelenleg van létjogosultsága. Közös kirándulások, közös főzések és még számos olyan program lehet, ami barátságok kialakulására adhat lehetőséget. A felmérésem is azt mutatja, hogy lenne igény szervezett programokra, főként a kirándulásokra és a csoportos városnéző túrákra.

A fentit megerősíti az is, hogy a különböző városnéző, közös sétákra már jóval a program indulása előtt teltház van a legtöbb ilyen programokat szervező cégnél. Persze kérdéses, hogy ezeken mennyire szövődnek barátságok. Erről nem hiszem, hogy lennének adatok.

Az viszont biztos, hogy egy közös érdeklődési terület alapján szervezett programon nagyobb lehet az esélyünk, hogy olyan emberrel találkozunk, aki később a barátunk lesz. Így a Google új alkalmazása, a Google Shoelace talán nagy sikert arathat.

Sajnos az emberek hozzáállása nem változik olyan gyors ütemben, mint ahogyan az applikáció fejlesztések lezajlanak manapság. A türelmességen, a kitartáson és az odafigyelésen még lenne mit fejlesztenünk.

 

Néhány szöveges visszajelzés a felmérésemből:

,,Az oldallal semmi gond nincs, az ide tévedő emberek fejében van némi zűr, de azon az oldal fejlesztése nem segít.”

,,Maradjon meg a Barát- és Társkereső! Eddig ez jött be a legjobban! Akár csak hozzászólásos formában is, akár az oldaltól elkülönítve.”

,, Jobban hirdetném. En véletlenül találtam ide es nagyon tetszik.”

» Life and Trend Barát- és Társkereső


Szerző: Földi Rita

fotók: Pixabay

vissza

Szerző: Földi Rita

Földi Rita: szakács, táplálkozási tanácsadó, életmódblogger

Fitnesz blogomon bebizonyítom, hogy a diétás ételek is lehetnek ínycsiklandóan finomak. Felejtsd el az önsanyargató diétákat és az unalmas ételeket! Ha neked is hiányzik a diétából az édesség, a sütemény, akkor jó helyen jársz!

Segítek neked, hogy finom ételekből állíthasd össze a diétás étrendedet, megmutatom, hogyan lehetsz hosszú távon karcsú és tippeket adok ahhoz, hogy az evésen kívül másban is megtaláld a boldogságot. Olvasd el a cikkeimet, nézd meg a receptjeimet, de előbb ismerj meg jobban, ha pedig kérdésed van, üzenj nekem itt!