Life&Trend

Az élet hangulatos oldala, mely összehoz

Kedves Olvasóm!

Földi Rita - Éjjel Nappal Balaton online turisztikai magazin

Szeretettel köszöntelek! Örülök, hogy itt vagy! Földi Rita vagyok, a Life & Trend alapítója és főszerkesztője.

Az élet számos területén találhatunk olyan tevékenységeket, melyek szebbé tehetik a mindennapjainkat. A Life & Trend ezeket szeretné bemutatni, hogy az élet hangulatos oldala legyen, ahová örömmel térsz be egy kis csemegéért, motivációért, tippekért, vagy azért, hogy barátot, társat találj.

A Life & Trend hangulatot ad, életmódtippekkel lát el, szórakoztat.

Kövess itt is!

Life&Trend

Megosztás

Kereső

Keresett kifejezés:
Barát- és társkereső:
































Árszint:
Fő kategória:














Konyha:


Étkezés:




Szezon:




Alkalom:










Elkészítési nehézség:


Elkészítési idő:





Speciális összetevő:






Népszerű témák:











Mit főzzek ma?

Őszi panna cotta

Őszi panna cotta Fő kategória: desszertek
Étkezés: uzsonna
Szezon: őszi
Alkalom: Halloween, Márton-nap
Elkészítési nehézség: közepes
Elkészítési idő: min. 120 perc

Gordon bleu pulykamell vajas-petrezselymes sárgarépával és burgonyapürével

Gordon bleu pulykamell vajas-petrezselymes sárgarépával és burgonyapürével Fő kategória: szárnyas ételek
Étkezés: ebéd
Szezon: szezonfüggetlen
Alkalom: karácsony, szilveszter, húsvét, vasárnapi ebéd
Elkészítési nehézség: közepes
Elkészítési idő: max. 60 perc

Olasz tésztasaláta

Olasz tésztasaláta Konyha: mediterrán
Fő kategória: tészták
Étkezés: ebéd, vacsora
Alkalom: húsvét, grill party, vasárnapi ebéd, karácsony, szilveszter, újév, farsang, Valentin-nap
Elkészítési nehézség: könnyű
Elkészítési idő: min. 120 perc

Juhturós-céklás-tökmagos pizza és cukkinis mozzarelás pizza durumbúzalisztből

2014.03.21.

Juhturós-céklás-tökmagos pizza és cukkinis mozzarelás pizza durumbúzalisztből

A meglévő pizza-tészta receptet most tovább tökéletesítettem. Durumbúzalisztből készítettem el, amitől sokkal finomabb lett. A durumbúzalisztből készült ételek könnyebben emészthetőek, nem emelik meg túlzottan a vércukorszintet, hanem egyenletes elosztást biztosítanak. Így cukorbetegek is nyugodtan fogyaszthatják.

A megadott hozzávalókból 4 db, kb. 28 cm átmérőjű pizza készíthető. (Amennyiben vékonyra nyújtjuk a tésztát – én ugyanis így szeretem.)

Hozzávalók:

A tésztához:

50 dkg durumbúzaliszt

2,5 dkg élesztő

1 csipet cukor

3,5 dl langyos víz

3-4 ek. olívaolaj (nagyon finom lesz, ha fűszeres olívaolajat használunk, például bazsalikomosat)

1 mk. só

 

A paradicsomos feltéthez:

dobozos paradicsompüré (Pl.: Happy-Frucht)

4-5 gerezd fokhagyma

őrölt feketebors

szárított oregánó

szárított vagy friss bazsalikom

2 ek. olívaolaj

 

A juhtúrós-céklás-tökmagos változathoz:

10 dkg juhtúró

5 dkg trappista sajt

1 db cékla

olívaolaj

oregánó

1 db lilahagyma

1 marék tisztított tökmag

 

A cukkínis változathoz:

1 db cukkini

fél kaliforniai paprika

3-4 db gomba

125 g mozzarella

5-6 db koktélparadicsom

 

Elkészítés:

1. A céklával kell kezdenünk, mivel ennek sok idő kell. A legjobb, ha előző nap elkészítjük, mivel napokig eláll a hűtőben. A céklát alaposan megmossuk. Ne távolítsunk el róla semmit, különösen ne a ”farkincáját”, mert abban vannak a festékanyagok. Sózzuk, és kevés olívaolajjal meglocsoljuk, majd alufóliába csomagoljuk. Rátesszük egy tepsire és előmelegített sütőben 200 C fokon 1-1,5 órát sütjük.

A kész céklát még melegen megpucoljuk (nem forrón, tehát hagyjuk egy kicsit hűlni) és vékonyan felszeleteljük.

2. A lisztet egy keverőtálba szitáljuk. A közepébe mélyedést nyomunk és belemorzsoljuk az élesztőt, rászórjuk a cukrot, majd hozzáöntjük a langyos vizet. Összedolgozzuk, ami nem csak gyúrást jelent, hanem komoly fizikai erőszakot is. Itt aztán ki tudjuk élni minden agressziónkat. Mely nemcsak nekünk jó, hanem a tésztának is, mivel ettől lesz laza szerkezetű. Szóval ököllel nyugodtan bokszoljunk és többször is csapjuk oda a keverőtál aljába. (Na jó, éppen használhatjuk a kézi robotgép dagasztóbetétjét is – ebben viszont nincs semmi kihívás.)

Ezután 15 percet lefedve, meleg helyen pihentessük. (Érdemes erre a célra lefedhető keverőtálat beszerezni.)

3. Második lépésben a tésztához keverjük az olajat és a sót. Jöhet ismét a fizikai erőszak, vagy a robotgép, de ezúttal kétszer annyi ideig gyakoroljuk ezt.

A tésztának fényesnek kell lennie, és nem szabad, hogy beleragadjon a tál aljába. Ha a tésztánk ragadós, adjunk még hozzá egy kevés lisztet és olajat is. (Egyébként egy kanál tejfölt is tehetünk a tésztához.)

Ismét pihentetés következik 60 percig letakarva, meleg helyen.

4. Addig készítsük el a feltétet. Ehhez egy magas falú serpenyőbe öntjük a paradicsompürét, melyet zúzott fokhagymával, sóval, őrölt feketeborssal, oregánóval és bazsalikommal ízesítünk. Teszünk bele egy kevés olívaolajat is, és egyszer felforraljuk.

5. A cukkinit vékonyan felszeleteljük, a paprikát apró kockákra vágjuk, a lilahagymát félbe vágjuk, majd vékonyan felszeleteljük. A gombát megtisztítjuk, és vékony szeletekre vágjuk. A trappista sajtot lereszeljük, a mozzarelát vékonyan felszeleteljük.

6. A megkelt tésztát négy részre szedjük. Négy gömböt formálunk belőle és lisztezett gyúródeszkán vékonyan kinyújtjuk. Majd sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, a tetejét megkenjük a paradicsomszósszal.

A juhtúrós-céklás-tökmagos változathoz a paradicsomszószra vékony szelet céklákat teszünk, rámorzsoljuk a juhtúrót, megszórjuk a hagymával, a trappista sajttal, a tökmaggal és végül szárított oregánóval. Pár csepp olívaolajjal meglocsoljuk. Előmelegített sütőbe tesszük, 250 C fokon sütjük kb. 8 percig.

A cukkínis változathoz a paradicsomszószra vékony szelet cukkíniket teszünk, rátesszük a mozzarelát és a koktélparadicsomot, megszórjuk a hagymával, a paprikával, a trappista sajttal, a szeletelt gombával és végül szárított oregánóval. Pár csepp olívaolajjal meglocsoljuk. Előmelegített sütőbe tesszük, 250 C fokon sütjük kb. 8 percig.

A képen látható harmadik-féle pizza, (aminek rucola van a tetején) egy feta sajtos-kukorciás-paprikás változat. Ennek receptjét itt találhatjátok meg: http://www.gulyaslevesnyakkendoben.hu/vegetarianus-etelek/vegetarianus-pizza-es-pizzas-szendvics/25784/

vissza

Hozzászólások