Rita Fitnesz Receptjei

Diétás recepteket készítek cukor és fehér liszt nélkül fogyáshoz, egészséges táplálkozáshoz.

Receptkereső

Keresett kifejezés:
Árszint:
Fő kategória:














Konyha:


Étkezés:




Szezon:




Alkalom:










Elkészítési nehézség:


Elkészítési idő:





Speciális összetevő:






Népszerű témák:











A legjobb tervező naptár 2020-ra

2020.01.09.

A legjobb tervező naptár 2020-ra

Örömtervezés csak pontosan és szépen

A bevásárlóközpontban az egymást unottan és idegesen kerülgető emberek elől  bemenekültem egy könyvesboltba. Igazából egy nyugodt helyet kerestem, ahol félrevonulhatok kicsit a forgalom elől, elmerülhetek a gondolataimban és erre ez tűnt a legjobb megoldásnak. Persze nem jött be (ugyanis ott is egymás lábára léptek a vásárlók rendszeresen), de pár érdekes felfedezést azért így is tettem: belelapoztam az örömtervező és akadálylegyőző naptárak széles választékába.

Egy időben a felnőtt meditációs színezős könyvek voltak trendik, mostanra az idő- és céltervező naptárak és határidőnaplók árasztották el robbanásszerűen a piacot. Különböző kivitelű, szebbnél szebb, külön nőknek és férfiaknak szóló, sokféle formátumú kiadvány közül tudsz választani, amelyek egyszerre szolgálnak tervezésre, gondolatok letisztázására és léleképítő vagy éppen hatékonyságnövelő üzenetekkel is fel vannak vértezve.

Azon tűnődtem a színes lapokat, kitöltendő mezőket nézegetve, hogy vajon kinél hogyan működhet ez? Talán épp karácsonyra te is kaptál egy ilyen tervezőnaptárt valakitől és kezdeti lelkesedésedben most állsz neki belakni. Előveszed a színes tollaidat, megpróbálsz a legőszintébben válaszolni a benne rejlő kérdésekre, meghatározod a céljaidat, beírogatod azokat a tervezett eseményeket, amelyekről már most is tudsz. Aztán jön a január vége, a február, elsodornak a hétköznapok, már nem cipeled magaddal a táskádban, egyre ritkábban nyitod ki, az első oldalakat még vezetted, aztán valahogy már nem.

Gyakran megesik, hogy egy határidőnapló kevés az élettervezéshez, az álmok felvázolásához. Míg egyesek az osztott, sorszámozott, keretek közé terelt eszközökben hisznek, másoknál ez kreatív örömmel kell együtt járnia: színes matricákkal, post-itekkel, intenzív szövegkiemelőzéssel dobják fel a tervezőnaplójukat. A Filofax-hívőktől eljutottunk a Bulletjournal-hívőkig és még számtalan spirituális vagy bőségüzenetekkel, falusi meg menedzseri bölcsességekkel, hatékonyságnövelő tippekkel telenyomott tervező kering és bizonyára még fog is keringeni és arra várni, hogy valaki teljesen belakja ezeket. 

De mi van, ha túl szűk a keret? Mi van, ha nem férnek ki a válaszaid? Vagy összetettebbek a céljaid? Mi van akkor, ha nem szeretsz lapozni, mert nem lineárisan gondolkodsz? Vagy egyszerűen elfeledkezel róla és nem vezeted tovább, nem nézed vissza a korábban írottakat? Nem lennél elég tudatos? Veled van a hiba vagy a naptárrendszer mégsem rád lett szabva?

Az emberről kell szóljon a tervezés, de az anélküli élet is. Hogy tervek nélkül, spontán is csinálj dolgokat, csak azért mert annak van itt az ideje. Ha süt a nap kint, becsüld meg, és menj ki süttetni az arcodat, hanyagold, hogy a tervező naptáradba akkorra épp mit véstél be. A napsütés nem vár meg ugyanis. Ha hívnak, hogy mozdulj ki, nehogy lerázd őket a céljaid megvalósításának fontosságára hivatkozva. Ha elnapolod, lehet jövő hétre beesik valami nem várt meló és hónapokig keresgélhetitek egymást. 

Ha nem tudod gondozni ezeket a céltervező naptárakat és határidőnaplókat, akkor nyugodtan engedd el! Ha 2020-ban nem szeretnél előre nyomtatott sablonok, kérdések és válaszok mentén, keretek közé szorítva élni, akkor dobd ki az egészet nyugodtan. Az élet megkövetel egyfajta rugalmasságot.

De ha terveznél és neked kevés a tervező naptárak által biztosított hely, akkor lógj ki nyugodtan a sorból! Lehet, hogy a terveid egy egész falat kívánnak. Ess neki, hozd előre a tavaszi festést, elő a hengereket, ecsetet, és csinálj a szobádból egy király FBI-irodát, tele kitűzdelt képekkel, összekötött vörös fonalakkal, bizonyítékokkal! (Aztán ha bárki rákérdez, csak rejtélyesen mosolyogj, mondd, hogy már forró nyomon vagy és tereld ki szépen a konyhába.) De leld meg az örömödet benne! Ha csak a hűtőajtódra akarsz cetliket felragasztgatni, nosza rajta! De leld benne örömödet. Ha pedig elég a digitális, papírmentes, abszintmentes, app-szintű egyszerű lista is, kövesd azt az utat.

De leld örömödet benne!

vissza

Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Hozzászólás:
A cikkhez még nincs hozzászólás.
Legyen Ön az első hozzászóló!