Rita Fitnesz Receptjei

Diétás recepteket készítek cukor és fehér liszt nélkül fogyáshoz, egészséges táplálkozáshoz.

Receptkereső

Keresett kifejezés:
Árszint:
Fő kategória:














Konyha:


Étkezés:




Szezon:




Alkalom:










Elkészítési nehézség:


Elkészítési idő:





Speciális összetevő:






Népszerű témák:











Egy egyszerű trükk, amivel boldogabb lehetsz

2019.02.20.

Egy egyszerű trükk, amivel boldogabb lehetsz

Bizonyítottan segít abban, hogy megoldjuk a problémáinkat. Mégsem használjuk eleget.

Van egy tanulható képességünk, melynek több jótékony hatása van, mint a C-vitaminnak. Patikában nem kapható. Hiány van belőle. Rejtett hiány. Fogalmunk sincs, hogy mennyire nagy szükségünk van rá ebben az állandóan változó, félelemmel és bizonytalansággal teli világunkban.

Megtörtént eset alapján:

Komoly üzletemberekkel ültem egy asztalnál egy megbeszélésen. A megbeszélés célja a válságkezelés volt. Az üzletemberek amúgy is elég feszültek, pláne ha arról van szó, hogy a cég összeomlásával milliókat bukhatnak el. Tehát nem nagyon volt jópofizás, laza hátradőlés, meg ”helló hogy vagy?” Helyette kéztördelés, szorongó arcok és remegő hangok. A félelmet harapni lehetett a teremben.

A megbeszélésen különböző szakértőket hívtak meg, több területről is. Ennek egyik oka az volt, hogy a kívülről jött emberek általában hatékonyabbak a válságkezelésben, mert kívülről tudják látni a céget, és teljesen más szemszögből a problémákat. Sorra jöttek a szakértők, mindegyik a maga területének kiválósága volt. 5-6 perces előadást kellett tartaniuk, amiben megoldást javasolnak a válság kezelésére. Ezalatt a néhány perc alatt mindegyikűjükön ugyanazt a félelmet és szorongást láttam, mint a teremben ülő üzletemberek arcán, pedig mosolyogva léptek még be az ajtón. Pár perc alatt átvették a teremben uralkodó hangulatot, és sajnos egyik sem nyújtott briliáns megoldást.

Utoljára egy fiatal fiú jött be. Nem csak életkorát tekintve, de öltözetében is jelentősen eltért a többiektől. Nyakkendő nem volt rajta, a zakóhoz pedig farmert vett fel és edző cipőt. Az üzletemberek lesújtó pillantást vetettek rá, majd a következő pillanatban már rá sem hederítettek. Náluk az öltözék mindent elárul az egyénről. Tudták, hogy nem fogja áttörni a falakat.

A fiú belépett és mindenki meglepetésére lenyomott egy stand up comedy-t 6 percben. A spontán szórakoztató műsor nem szólt az iparágról, nem csatlakozott sehogy a témához, a fiú egyszerűen a saját botlásairól beszélt, hogy hogyan próbált csajozni és hogy ez milyen humoros jelenetekhez vezetett. Az üzletemberek dőltek a nevetéstől, teljesen feloldódtak. Sokan megszabadultak a nyakkendőjüktől is. 

A fiú kiment a teremből. Úgy tűnt ő volt az utolsó, akit meg kellett hallgatniuk. Nem volt más hátra, mint a döntéshozás.

Ebben a pillanatban valami csoda történt. Az üzletemberek elkezdtek személyes sztorikat mesélni. Csajozásról, a feleségük idegesítő szokásaikról, arról hogy reggelente hogyan öntik magukra a kávét rohanás közben, és egyéb vicces élethelyzetekről. A kemény, nyakkendős meeting hirtelen egy laza, rövidnadrágos sörözésre hasonlított. Feloldódtak és a humor tovább gyűrűzött bennük. Terjedt, mint egy vírus. Az egyik mondott valami vicceset és hirtelen a másiknak is eszébe jutott valami hozzá kapcsolódó poén. Sziporkáztak, nevettek, jól érezték magukat. És elfelejtették a problémát. Véletlenül megfeledkeztek a válságról. És akkor hirtelen az egyikük egy olyan vicces dolgot mondott, amiről ő még nem is tudta, de a többiek egyből rávágták: Igen, ez a megoldást. Megvan, mit csináljunk, hogy ne legyen nagyobb baj!

Véget ért a válságtanácskozás, és ahogy kiléptem boldogan a teremből és a lift felé tartottam, oda fordult hozzám egy ismeretlen férfi, aki egy másik teremből jött ki. Aggódó hangon kérdezte meg tőlem, hogy nem találkoztam-e egy laza öltözetű fiúval ezen a szinten? Mondtam, hogy láttam és hogy nemrég ment el tőlünk a 607-es teremből. Erre a férfi:

- Elment? De hát előre kifizettük neki a stand up comedy-t. Már egy órája várjuk a 604-esben egy kollégánk születésnapjára.

Eddig a megtörtént eset. Talán ez a sztori többet mond el arról, hogy miért kell a humor (a C-vitamin mellett), de ha ez mégsem lenne elég, akkor jöjjenek a bizonyított tények.

A humor által kiváltott nevetés és feloldódás:

  • erősíti az immunrendszert

  • csökkenti a stresszhormonok és „rossz” koleszterin szintjét

  • növeli a védő hatású koleszterin szintjét

  • csökkenti a feszültséget, segít kilábalni a lelki mélypontokról, így megóv a krónikus betegségektől

  • hatására kevesebb kortizol és dopamin nevű hormon termelődik, amelyek így kevésbé gátolják az immunrendszert, vagyis a sokat nevető emberek ellenállóbbak a fertőzésekkel szemben

  • egy jóízű nevetés enyhíti az autoimmun betegségek tüneteit (Norman Cousins nevű kutató megfigyelései alapján)

  • a nevetés csökkenti a stresszhormonok szintjét és serkenti a védő hatású immunsejtek termelődését (dr. Lee S. Berk írta le még a 80-as években)

  • nevetés hatására felszabadul az endorfin, az úgynevezett „boldogsághormon”

forrás: webbeteg.hu

,,A pszichológusok szerint a boldogság egyik legfőbb eszköze a humor. Ráadásul az ugyanúgy fejleszthető, mint például az izom. Ebből kiindulva több német egészségügyi intézetben úgynevezett humor tanfolyamokat vezettek be, garanciát vállalva arra: aki elvégez egy három hónapos tanfolyamot, az jóval több humorral, derűlátással és életörömmel tekint a jövőbe, mint a program előtt.”

forrás: webbeteg.hu

Azt hiszem, nem értékeljük eléggé azokat az embereket körülöttünk, akik meg tudnak minket nevettetni. Pedig sokkal fontosabbak számunkra, mint a C-vitamin. A humor segít, hogy ellenállóbbak legyünk a nehézségekkel szemben, hogy túl tudjuk élni a válságokat, vagy csak egyszerűen a mindennapokat.  

Vegyük körbe magunkat jó humorú emberekkel, és tanuljunk tőlük. Humort és életszemléletet. Mert nekik sincs kevesebb problémájuk, mint nekünk. Csak egyszerűen képesek másképp szemlélni az életet, a problémákat, a mindennapok válságait.

A humor az élet sója. Bár azt mondják, hogy a túl sok só egészségtelen, én mégis azt mondom, hogy használjuk bátran ezt a fűszert minden nap!  Ha kell, olvassunk vicceket, nézzünk stand up comedy-ket, hallgassunk kabarét, vagy nézzünk vicces youtubereket! Csináljuk például egy hétig, és nézzük meg, milyen hatással van ránk!

Sózzunk, legyünk besózva és végül sózzunk el mi is néhány poént a sótlan kollégáinknak! Hiszen a  humor adja az élet show-ját.

 Szerző: Földi Rita

fotó: unsplash.com

vissza

Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Hozzászólás:
A cikkhez még nincs hozzászólás.
Legyen Ön az első hozzászóló!