Rita Fitnesz Receptjei

Diétás recepteket készítek cukor és fehér liszt nélkül fogyáshoz, egészséges táplálkozáshoz.

Receptkereső

Keresett kifejezés:
Árszint:
Fő kategória:














Konyha:


Étkezés:




Szezon:




Alkalom:










Elkészítési nehézség:


Elkészítési idő:





Speciális összetevő:






Népszerű témák:











Kudarc nélkül nincs siker. Ha elestél, állj fel és menj végig az úton!

2019.09.25.

Kudarc nélkül nincs siker. Ha elestél, állj fel és menj végig az úton!

Mit tegyél, ha felépítettél valamit, de lerombolják?

Csilla gyerekkorában imádott építőkockákkal játszani. A színes kockákból várakat épített, olyan magas épületeket, tornyokat, hogy csak akkor tudta feltenni rájuk az utolsó kockát, ha lábujjhegyre állt. Élvezte, ahogy a négyszögletes és téglalap alakú formákat egymásra teheti és az egyre magasabb és magasabb lesz. A folyamatnál leginkább a befejezést szerette, a kész művet. Csak állt és gyönyörködött az alkotásában. Nem is bontotta le. Ott hagyta a szobában, ahol felépítette és jó érzéssel töltötte el, ha elment mellette, ha ránézhetett.

Viszont egyszer másképp történt. A szülei nem voltak otthon és a nagynénije vigyázott rá. Csilla akkor is épített egy szép magas tornyot. Ahogy felépült, büszkén mutatta meg nagynénijének. A nagynéni vetett rá egy pillantást, elmondta, hogy szép lett, majd egy gyors mozdulattal lerombolta az egészet. Csilla sírva fakadt és kérdőn nézett rokonára.

-      Miért tetted ezt? Miért romboltad le?

-     Hogy építhess egy újat. Hát nem ez a lényege? – kérdezte értetlenül a nagynéni.

Csillának a rombolás annyira elvette a kedvét, hogy többé nem épített már építőkockákkal. Az alkotást viszont nem felejtette el. Az általános iskolában, a szünetekben apró fadarabokat gyűjtött össze, amiket az udvaron lévő hatalmas fatörzsbe beleszurkálva egy kis erdei házikót épített. Az egyik osztálytársa – akit soha nem kedvelt igazán – észrevette és egy hirtelen mozdulattal szétrombolta az építményt.

Csilla felnőttként vállalkozó lett, céget alapított, de pár év után egy alvállalkozója nem fizette ki és tönkretette ezzel a vállalkozását. A csőd miatt semmije nem maradt. A nulláról kellett újra kezdenie az életét.  

Később újabb vállalkozásba kezdett. Sikeres volt, de egyetlen nagy ügyféllel sikerült leszerződnie csupán. Egy év múlva ezt a nagy ügyfelét elvitte egy konkurens cég.

Csilla többször összeomlott kilátástalan helyzete miatt. Nem volt munkája, nem volt pénze. Nem értette, miért történnek vele folyamatosan drámák, miért kell többször is a semmiből elindulnia. Ha ő maga jó, és jó az emberkehez, a világban békét és jóságot akar, akkor hogy lehet, hogy a világ rossz vele és elveszi azt, amit felépített? Nincs igazság a Földön?

Több mint 10 évig kereste a választ. Nem talált rá. Majd élete közepén egyszer csak, a semmiből – amikor már újra volt munkája, sikeres volt és elégedett azzal, amit felépített – hirtelen felismerése lett:

a világban szükség van a rosszra is, éppúgy mint a jóra. Ha nincs dráma, nincs fejlődés. Ha nem történnek meg vele azok a sorscsapások, akkor most nem ott tartana ahol tart. Magától sosem változott volna meg, magától sosem fejlődött volna. Nem csak egy mód van arra, hogy felépítsünk valamit. Ezer másik is lehet, amit ki kell próbálnunk az életben. Ehhez viszont a régit le kell bontanunk. Mindig. Újra és újra szüntelenül építenünk és rombolnunk kell. Ha pedig mi ezt nem tesszük meg magunktól, akkor másnak kell megtennie helyettünk. 

Az emberi lélek alapvetően a kényelmet szereti. Nem nagyon vállal olyat, ami nehézségekkel jár, pláne nem olyat, amiről tudja, hogy fájni fog neki. Változtatni pedig kényelmetlenséggel jár. Elhagyni valami olyat vagy valaki olyat, akit szerettünk, fájdalommal jár. Feladni azt, amihez ragaszkodunk, félelemmel jár. Miért tennénk meg ezt magunktól, amikor mi a jóra, a sikerre és a boldogságra vágyunk?

Magunktól nem lépünk. Magunktól nem rombolunk. Ezért kell a rossz közbeavatkozása, ezért kell a dráma az életbe. Különben sosem lesz vígjáték.

Rossz nélkül nincs jó.

Kudarc nélkül nincs siker.

Szomorúság nélkül nincs valódi boldogság.

Életünk alapvetően a jó és a rossz küzdelméből áll. Bennünk és éppúgy bennünk van a jóság és a gonoszság, mint a világban. Mert ez szolgálja a fejlődésünket. A kényelem nem szolgálja a fejlődésünket, csakis a drámáinkból juthatunk előrébb. Így lett Csilla a legjobb tanácsadó, aki vállalkozások felépítésében segíti a hozzá fordulókat. 40 év után pedig, a csúcson már pontosan látja, hogy eljött ismét a változás ideje. Ha ő nem teszi meg, jön majd valaki újra, aki lerombolja a szép színes építőkockáit. De most már zokogás helyett csak kacagni fog, amikor összeomlanak a kockák. Mert ilyen az élet. Új kockák pedig mindig is lesznek.

 Szerző: Földi Rita

fotók: Pixabay

vissza

Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Hozzászólás:

#1 - Menyhártné Keller Judit2020.04.06. 17:34

Nagyon igaz amit itt leírtak.