Life&Trend

Az élet hangulatos oldala

Kedves Olvasóm!

Szeretettel köszöntelek az oldalamon! Örülök, hogy itt vagy!

Földi Rita vagyok, a Life&Trend alapítója és főszerkesztője.

Az élet számos területén találhatunk olyan tevékenységeket, melyek szebbé tehetik a mindennapjainkat. A Life&Trend ezeket szeretné bemutatni, hogy az élet hangulatos oldala legyen, ahová örömmel térsz be egy kis csemegéért, motivációért, tippekért.

A Life&Trend hangulatot ad, életmódtippekkel lát el, szórakoztat.

Kövess itt is!

Life&Trend

Megosztás

Mit főzzek ma?

Mediterrán csirkemell bazsalikomos sült burgonyával

Mediterrán csirkemell bazsalikomos sült burgonyával Konyha: mediterrán
Fő kategória: szárnyas ételek
Étkezés: ebéd, vacsora
Szezon: téli, szezonfüggetlen, tavaszi, nyári, őszi
Alkalom: vasárnapi ebéd
Elkészítési nehézség: könnyű

Gundel-palacsinta

Gundel-palacsinta Konyha: magyar
Fő kategória: desszertek
Étkezés: uzsonna
Alkalom: Valentin-nap
Elkészítési nehézség: közepes
Elkészítési idő: max. 30 perc

Sütőtökös rizottó rozmaringos-sütőtökkrémes pulykanyárssal és pirított édesköménnyel

Sütőtökös rizottó rozmaringos-sütőtökkrémes pulykanyárssal és pirított édesköménnyel Fő kategória: szárnyas ételek
Étkezés: ebéd, vacsora
Szezon: őszi, téli
Alkalom: vasárnapi ebéd, karácsony, szilveszter, Halloween, Márton-nap
Elkészítési nehézség: közepes
Elkészítési idő: max. 60 perc

Receptkereső

Keresett kifejezés:
Árszint:
Fő kategória:














Konyha:


Étkezés:




Szezon:




Alkalom:










Elkészítési nehézség:


Elkészítési idő:





Speciális összetevő:






Népszerű témák:











Bécsi burgonya (Rita módra)

2013.11.27.

Bécsi burgonya (Rita módra)

Először is muszáj megmagyaráznom ezt a nagyképű elnevezést. Ismét ellenállhatatlan vágyat éreztem arra, hogy nevemet adjam egy ételhez, de ezúttal talán van is valami csekély alapja a dolognak.

A Bécsi burgonya elnevezés onnan ered, hogy 2006 környékén a Karácsonyi vásáron, Bécsben olyan héjában sült burgonyát árultak (gyönyörű street food volt egyébként), mely tejföllel volt leöntve és a tetejére lehetet kérni sonkát és sajtot is. (Mindezt kb. 1.500 Ft-ért) Nem tudom, hogy lehet-e még ilyet kapni (ha valaki tud róla, mindenképpen írjon). Annyira finom volt és annyira egyszerű, hogy muszáj volt itthon is elkészítenem. Az alaprecept túl egyszerű volt, bár abban a szép környezetben (hóesés, meg ahogy a Grinch mondaná ”karácsonyi kicsumicsu”) nagyon jól esett, de itthon azért már muszáj volt egy kis fokhagymát tenni a tejfölbe, a sajtot jobban rápirítani, a sonkát megsütni és persze elmaradhatatlan volt a hagyma is. Ezekből a hozzávalókból jól látszódik, hogy ismét egy igazán magyaros étellel van dolgunk.

Az elkészítési mód viszont továbbra is egyszerű maradt. Ezért bátran ajánlom olyanoknak is, akik kevésbé tudnak főzni (egyedül élő pasik előnyben), vagy olyanoknak, akik finomat szeretnének enni, de nem szeretnének órákat a konyhában tölteni.


Hozzávalók (2 személyre):

2 db nagyobb burgonya

2 dl tejföl

reszelt sajt (trappista)

sonka (én a Zimbo Feketeerdei sonkát szoktam használni) vagy szalonna, vagy kolbász

1 szál újhagyma

őrölt fekete bors

2-3 gerezd fokhagyma

olívaolaj

saláta (fejes salátát vagy eisberg saláta keveréket szoktam használni)

vegyesen paradicsom, uborka, paprika, retek (vagy ami van)


Elkészítés:

1. A burgonyákat alaposan megmossuk, átdörzsöljük. Majd félbe vágjuk, és egy tepsibe tesszük. Olívaolajjal meglocsoljuk és megsózzuk. Előmelegített sütőbe tesszük. 200 C fokon kb. 30-45 perc kell neki a burgonya méretétől függően. Le lehet fedni alufóliával is, de a vége felé vegyük le róla, hogy a burgonyánk teteje szép barna legyen.

(A nagyon profik használhatnak különböző fűszerkeverékeket is a burgonya ízesítéséhez. Például grill zöldség fűszerkeveréket elkeverhetünk két evőkanál olívaolajban és ebben is átforgathatjuk a burgonyákat. - Azért is szeretem ezt a burgonyát, mert nagyon sokféleképpen lehet variálni)

2. Amíg a burgonyánk sül, addig elkészítjük a többi hozzávalót:

A tejfölt egy keverőtálba tesszük és zúzott fokhagymával, sóval, őrölt fekete borssal és egy teáskanál olívaolajjal ízesítjük. Elkeverjük. Rövid időre érdemes hűtőbe tenni.

A sajtot lereszeljük.

A sonkát kockára vágjuk és serpenyőben megsütjük. Ha sütünk szalonnát is, akkor kezdjük a sütést a szalonnával, így a visszamaradt zsírban kényelmesen megsüthetjük a sonkát is.

Az újhagymát aprítsuk fel, a többi zöldségeket pedig szeleteljük fel.

3. Ha a burgonya kész, akkor a tetejére kanalazzunk 1-2 evőkanál fokhagymás tejfölt, szórjuk meg apróra vágott hagymával, tegyünk rá a megsült sonkából, és szórjuk meg reszelt sajttal a tetejét. Végül vagy tegyük mikroba, vagy tegyük vissza a sütőbe pár percre, hogy a sajt ráolvadjon a burgonyánk tetejére.

Tálaláskor adjunk hozzá salátát és paradicsomot, vagy uborkát, paprikát. (Ezeket is locsoljuk meg a fokhagymás tejföllel.)

Baráti beszélgetésekhez is kiváló kísérő ez a burgonya. Tegyük a sült burgonyákat egy tálra az asztal közepére, és pakoljuk köré a különböző feltéteket, melyeket ki-ki kedve szerint variálhat.

vissza

Hozzászólások