Life and Trend

Földi Rita online magazinja

Receptkereső

Keresett kifejezés:
Árszint:
Fő kategória:














Konyha:


Étkezés:




Szezon:




Alkalom:










Elkészítési nehézség:


Elkészítési idő:





Speciális összetevő:






Népszerű témák:











Körtés forralt bor (a felejtő)

2013.12.17.

Körtés forralt bor (a felejtő)

A forralt bor készítésnek egy egyszerűbb módját fedeztem fel. Előre megfőzöm a forralt bor fűszeres részét. (Ezt főzhetjük más gyümölcsökből is, például almából.) Ehhez a főzethez adagolom a bort. A főzet édeskés íze miatt magában is nagyon finom. A borhoz adva pedig itatja magát, így csak mértékkel fogyasszuk (kivéve, ha szeretnénk nem megtörténté tenni a napot - vagy legalábbis a saját emlékezetünkből törölni).

Hozzávalók (2l borhoz):

2 l fehér bor

egy kevés Vilmos körte pálinka

2 db körte

3 db egész fahéj

1 evőkanál szegfűszeg

kb. 8 evőkanál cukor  és 2 zacskó vaníliás cukor (aki édesebben szereti,tehet bele többet is)

2 l víz

1 citrom leve

 

Elkészítés:

1. Először körtés főzetet készítjük el. Ehhez 2 liter vizet felteszünk főzni. Beletesszük a fahéjat, a cukrot, a citrom levét és a szegfűszeget (utóbbit érdemes szűrőbe tenni, hogy a végén könnyedén ki tudjuk szedni belőle). 30 percig intenzíven forraljuk és kb. felére redukáljuk a folyadékot, így az ízek is sokkal erősebbek lesznek. Forrás közben tegyük bele a felszeletelt körtét. Ha a körte érettebb, akkor 5-7 perc után megpuhul. Ekkor vegyük le a tűzről és hagyjuk kihűlni a saját levében.

Ez hidegen kitűnő kompótnak is, illetve a vajon megsütve a körtét, ízlezes köretet kapunk például kacsához, vagy Wellington módra elkészített csirkéhez.

2. Attól függően, hogy mennyire szeretnénk alkoholosra a forralt bort, adagoldjuk a körtés főzethez a bort, majd melegítsük át együtt!

A körtés főzetet napokkal előtte megfőzöm és ha forralt bort szeretnék, akkor csak kimérek belőle néhány merőkanálnyit egy lábosba. Felöntöm fehérborral és felforrósítom. Így sokkal hamarabb kész van, ráadásul nem kell már leszűrni sem.

vissza

Hozzászólások