Life and Trend

Földi Rita online magazinja

Receptkereső

Keresett kifejezés:
Árszint:
Fő kategória:














Konyha:


Étkezés:




Szezon:




Alkalom:










Elkészítési nehézség:


Elkészítési idő:





Speciális összetevő:






Népszerű témák:











Sütőtökös mézeskalács egészségesen

2014.11.10.

Sütőtökös mézeskalács egészségesen

A meglévő és jól bevált mézeskalács receptemet dolgoztam át egy egészségesebb, diétásabb verzióra. Kevesebb kalória, de ugyanolyan finom íz. Sütés után, és pár nappal később is puha marad.

 Hozzávalók (kb. 50 db-hoz)

  • 125 g margarin
  • 170 g xilit
  • 170 g sütőtök
  • 170 g akácméz
  • 280 g teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
  • 220 g hajdinaliszt (vagy zabpehelyliszt)
  • 1 csomag mézessütemény fűszerkeverék (Kotányi)
  • 1 ek. őrölt fahéj
  • 1 zacskó sütőpor
  • 1 ek. szódabikarbóna
  • 1 db tojás
  • 4 ek. kakaópor (cukor nélküli)

 Elkészítés

1. A tésztát már előző nap készítsük el! Ehhez először mossuk meg a tököt, majd vágjuk kisebb darabokra és 200 C fokos sütőben süssük meg.

2. Amíg a tökök sülnek, addig egy kisebb lábosban olvasszuk fel a vajat. Adjuk hozzá a mézet és később a xilitet is. Ha már egyenletesen elolvadt minden hozzávaló, akkor vegyük le a tűzről és tegyük félre.

3. Ha a tökök már megpuhultak, akkor kaparjuk ki a belsejüket, és tegyük egy turmixgépbe. Adjunk hozzá néhány evőkanálnyit a vajas-mézes keverékből és turmixszoljuk össze!

4. Egy keverőtálba tegyük bele a liszteket, a fűszerkeveréket, a sütőport, a szódabikarbónát, a kakaóport, a fahéjat és a tojást, majd alaposan keverjük el. Ezután adjuk hozzá a felolvasztott vajas keveréket, az elkészített sütőtökpürét, majd alaposan gyúrjuk át az egészet kézzel. A tésztának ragadósnak, nyúlósnak kell lennie. Ekkor még nem lehet vele dolgozni. Ezért tegyük a hűtőbe (letakarva) egy éjszakára.

5. A tésztát másnap vegyük ki a hűtőből és gyúrjuk át. Ilyenkor a tészta még apró darabokra esik szét, de a kezünk melegétől hamar fel fog olvadni és gyúrható állagú lesz.

A tésztát enyhén lisztezett gyúródeszkán félujjnyi vastagságúra kinyújtjuk és kiszúrókkal karácsonyi formákat vágunk ki.

A tészta nagyon jól formázható, gyakorlatilag bármi kihozható belőle. Használjuk a fantáziánkat! (Ha egy kis téglalapot kivágunk a csillagformánkból, akkor például rátehetjük a bögrénk peremére is.)

6. Előmelegített 200 C fokos sütőben kb. 15 percig sütjük.

 

Alakbarát forró csokival ajánlom. Ideális páros egy hideg reggelen, vagy egy karácsonyi film megnézéséhez.

 

1 db (20 g tartalmaz):

Energia: 61 kcal

Fehérje: 1 g

Szénhidrát: 11 g

Zsír: 2 g

Mentés

vissza

Hozzászólások