Life&Trend

Az élet hangulatos oldala

Kedves Olvasóm!

Földi Rita - Éjjel Nappal Balaton online turisztikai magazin

Szeretettel köszöntelek! Örülök, hogy itt vagy! Földi Rita vagyok, a Life & Trend alapítója és főszerkesztője.

Az élet számos területén találhatunk olyan tevékenységeket, melyek szebbé tehetik a mindennapjainkat. A Life & Trend ezeket szeretné bemutatni, hogy az élet hangulatos oldala legyen, ahová örömmel térsz be egy kis csemegéért, motivációért, tippekért.

A Life & Trend hangulatot ad, életmódtippekkel lát el, szórakoztat.

Kövess itt is!

Life&Trend

Megosztás

Kereső

Keresett kifejezés:
Árszint:
Fő kategória:














Konyha:


Étkezés:




Szezon:




Alkalom:










Elkészítési nehézség:


Elkészítési idő:





Speciális összetevő:






Népszerű témák:











Mit főzzek ma?

Fokhagymakrémleves reform módon

Fokhagymakrémleves reform módon Fő kategória: levesek
Étkezés: ebéd
Szezon: téli, szezonfüggetlen
Alkalom: karácsony
Elkészítési nehézség: könnyű
Elkészítési idő: max. 30 perc

Egyszerű almakrémes papucs leveles tésztából

Egyszerű almakrémes papucs leveles tésztából Fő kategória: desszertek, vendégvárók
Étkezés: tízórai, uzsonna
Szezon: őszi, szezonfüggetlen
Alkalom: szilveszter, Halloween
Elkészítési nehézség: könnyű
Speciális összetevő: húsmentes

Őszi császármorzsa

Őszi császármorzsa Konyha: magyar
Fő kategória: desszertek
Étkezés: reggeli, uzsonna
Szezon: őszi
Elkészítési nehézség: közepes
Elkészítési idő: max. 15 perc

Sütőtökös rizottó rozmaringos-sütőtökkrémes pulykanyárssal és pirított édesköménnyel

2015.11.06.

Sütőtökös rizottó rozmaringos-sütőtökkrémes pulykanyárssal és pirított édesköménnyel

Egy igazán különleges ételt készíthetünk az egyszerű, ugyanakkor rendkívül ízletes sütőtökből. Ez a fogás nemcsak nagyon finom, hanem egészséges is. A sütőtök és az édeskömény is vitaminokban gazdag, egészségmegőrző csemege.

 Hozzávalók (kb.4 személyre)

a rizottóhoz:

  • 200 g rizottórizs (Arborio)
  • 6 dl  zöldségalaplé
  • 1 db vöröshagyma
  • 1,5 dl száraz fehérbor
  • 1 ek. olívaolaj
  • 1 csomó petrezselyemzöld
  • 90 g vaj

a sütőtökkrémes pulykanyárshoz

  • ½ sütőtök (kb. 300 g)
  • frissen őrölt tengeri só
  • frissen őrőrölt fekete bors
  • 2 db fokhagyma
  • 4 rozmaring ág
  • 1 tk. chili por
  • 2 ek. tökmagolaj
  • 2 dl zöldségalaplé
  • 400 g pulykamell
  • 2 ek. olívaolaj
  • 80 g édesköménygumó

 Elkészítés

1. Ha nincs otthon zöldségalaplevünk, akkor kezdjük ezzel a főzést. Alaplét bármilyen zöldségből lehet készíteni. Én ehhez az ételhez most így főztem az alaplevet: 2 db répát, 1 db kisebb karalábét, 1 db kisebb zellert, 1 db petrezselyemgyökeret, 1 db fokhagymát, 1 db paradicsomot, 1 db paprikát, egy kis darab gyömbért, az édeskömény szárát és 1 csomó petrezselymet hideg vízben feltettem főzni. Amikor felforrt, akkor megsóztam, egész borsot és 4-5 db szegfűborsot is tettem bele. Ezután gyöngyözve főztem kb. 2 órán át. Az elkészült levesből kivettem a zöldségeket. A levest pedig átszűrtem.

2. Amíg az alaplé készül, addig elkészítjük a tököt. A sütőtököt meghámozzuk, belsejét kikaparjuk, és apró kockákra vágjuk. A kockákat egy sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. Sózzuk, őrölt chili port szórunk rá és tökmagolajjal meglocsoljuk. Rátesszük a rozmaringágakat és az egészet alaposan átkeverjük. 200 C fokos sütőben kb. 20 percig sütjük. Ezalatt a sütőtök krémes állagú lesz és egy kicsit meg is pirul.

3. Az így elkészített tök negyed részét egy turmixgépbe tesszük (menjen bele a megsült rozmaring levél is, de a szárát tegyük félre) és kevés zöldségalaplével krémesre turmixszoljuk. Ezzel fogjuk majd megkenni a húst.

4. A húst kiklopfoljuk és az így kapott vékony szeleteket sózzuk, borsozzuk, és zúzott fokhagymával átdörzsöljük. A húst megkenjük a sütőtökkrémmel és feltekerjük, hengert formázzunk belőle.

A húshengereket egy tepsibe tesszük és kevés olívaolajjal meglocsolva 200 C fokos sütőben kb. 30 percig sütjük. Félidőben 1 dl zöldségalaplevet öntünk rá és időnként átforgatjuk. Tehetünk mellé egy darabka édesköményt és egy rozmaringágat is.

5. Az édesköményt felszeleltjük, sózzuk, és citromlével lelocsolva félretesszük.

6. Amíg a hús sül, addig indulhat a rizottó készítése. A vöröshagymát apróra vágjuk és egy evőkanál olívaolajon megdinszteljük, majd hozzáadjuk a kimért rizst. Folyamatosan kevergetjük, és ha a rizs teljesen felforrósodott (érintsük hozzá a kézfejünket), akkor hozzáöntjük a fehérbort. Elkeverjük és hagyjuk, hogy teljesen elpárologjon.

7. Ha a bor elpárolgott, akkor kevés forró alaplevet adunk hozzá, majd elkeverjük. Úgy főzzük, hogy folyamatosan adagoljuk hozzá az forró alaplevet, ahogy elpárolog a rizsről adjunk hozzá egy merőkanállal és keverjük el. Addig főzzük, amíg a rizs megpuhul, de nem szabad túlfőzni, készítsük al dentére. Ez kb. 15-20 perc. A főzés vége felé keverjük hozzá a maradék sütőtököt is.

A végén keverjünk bele 30 g hideg vajat és a finomra vágott petrezselymet is.

8. A megsült húst felszeleteljük és a félretett rozmaringágakra felfűzzük. Egy serpenyőben kevés olajon mindkét oldalát megpirítjuk. Ugyanebben a serpenyőben megpirítjuk az előkészített édesköményt is.

vissza

Hozzászólások