Fő kategória: | köret |
Étkezés: | ebéd, vacsora |
Szezon: | nyári, szezonfüggetlen |
Alkalom: | vasárnapi ebéd |
Elkészítési nehézség: | nehéz |
Elkészítési idő: | max. 60 perc |
Speciális összetevő: | húsmentes |
Árszint: | közepes árkategóriájú hozzávalók |
Cukkíni Orly módra Remoulade-mártással és párolt rizzsel
A cukkínit rengeteg féleképpen el lehet készíteni. Nagyon finom rántva is, de talán egy kicsit egyszerűbb az Orly massza, azaz a sörtészta.
Hozzávalók (3-4 személyre):
3 db cukkíni
só
3 db tojás
3 dl világos sör
30 dkg finomliszt
étolaj
párolt rizs
a Remoulade-mártáshoz
1 db tojás sárgája
1,5 dl étolaj
só
őrölt fehér bors
1 dl tejszín
2 ek. tejföl
0,5 dl fehérbor
2 ek. mustár
fél citrom leve
10 dkg csemegeuborka
1 csomó petrezselyemzöld
1 csomó metélőhagyma
1 kk. kapribogyó
egy kevés tárkonylevél
Elkészítés:
1. A cukkíniket megmossuk, felkarikázzuk és alaposan besózzuk. 5-8 percig állni hagyjuk.
Elkészítjük a sörtésztát. Ehhez a tojásokat szétválasztjuk. A tojások sárgájához habverővel hozzákeverjük a sört és a lisztet. Pár csepp étolajat is teszünk bele és megsózzuk. Kis adagokban hozzáadjuk a kemény habbá vert tojásfehérjét.
A cukkíniket előbb lisztbe forgatjuk, majd az elkészített Orly masszába, és bő forró olajban kisütjük, majd lecsepegtetjük a felesleges olajat.
2. A Remoulade-mártáshoz először házi majonézt készítünk. A tojás sárgáját beletesszük egy keverő tálba, hozzáadunk 1 kk. citromlevet, 1 kk. mustárt és elkeverjük egy habverővel. Majd vékony sugárban, lassan a tojáshoz adagoljuk a kimért étolajat és közben folyamatosan habverővel kevergetjük.
3. Az így elkészített majonézt sózzuk, felhígítjuk tejszínnel, tejföllel, fehérborral és őrölt fehér borsot adunk hozzá. Végül belekeverjük a finomra vágott petrezselyemzöldet, kapribogyót, tárkonylevelet, metélőhagymát és a csemegeuborkát.
Párolt rizs készítése
Köretként párolt rizst készítünk. Használhatunk zacskós rizst is vagy kirpópálhatjuk így is:
a) A rizst megmossuk, átválogatjuk és egy szűrőbe tesszük lecsöpögni, szikkadni.
b) Egy lábosban a rizs mennyiségéhez viszonyítva kétszer annyi sós vizet forralunk.
c) Ha a rizs már nem nedves, akkor forró olajban átforrósítjuk (rakhatnunk bele egy megtisztított fél vöröshagymát is) és a sós vízzel felöntjük. Néhányszor átkeverjük, míg újra fel nem forr a víz. Addig szabad csak keverni, amíg a rizsszemek kemények. Ha már kissé puhák, akkor a keveréstől nyálkás állaguk lesz.
d) Ha felforrt a víz, akkor lefedjük és sütőbe tesszük. Igen, a lábost a fedővel együtt betesszük a meleg (110 fokos) sütőbe. Persze ehhez ne műanyag fülű lábost használjunk!
Ha ez nem megoldható, akkor öntsük a rizst a vízzel együtt egy jénai tálba és fedjük le alufóliával. Kb. 15 perc kell neki.
Az elkészült rizst sütővillával keverjük át egyszer, így nem lesz ragadós a rizsünk. Keverhetünk bele egy kevés vajat is.