Life&Trend

Az élet hangulatos oldala

Kedves Olvasóm!

Földi Rita - Éjjel Nappal Balaton online turisztikai magazin

Szeretettel köszöntelek! Örülök, hogy itt vagy! Földi Rita vagyok, a Life & Trend alapítója és főszerkesztője.

Az élet számos területén találhatunk olyan tevékenységeket, melyek szebbé tehetik a mindennapjainkat. A Life & Trend ezeket szeretné bemutatni, hogy az élet hangulatos oldala legyen, ahová örömmel térsz be egy kis csemegéért, motivációért, tippekért.

A Life & Trend hangulatot ad, életmódtippekkel lát el, szórakoztat.

Kövess itt is!

Life&Trend

Megosztás

Legnépszerűbb

Sütőtökös mézeskalács egészségesen

Sütőtökös mézeskalács egészségesen
Sütőtökös mézeskalács egészségesen
Sütőtökös mézeskalács egészségesen
Sütőtökös mézeskalács egészségesen
Sütőtökös mézeskalács egészségesen
Sütőtökös mézeskalács egészségesen
Sütőtökös mézeskalács egészségesen
Fő kategória:desszertek
Étkezés:tízórai, uzsonna
Szezon:őszi, téli
Alkalom:karácsony, Halloween
Elkészítési nehézség:közepes
Elkészítési idő:min. 120 perc
Speciális összetevő:fehér liszt mentes, húsmentes, fehér cukor mentes
Népszerű témák:diétás nassolnivaló, karácsonyi sütemények, gasztroajándékok
Árszint:közepes árkategóriájú hozzávalók

Sütőtökös mézeskalács egészségesen

A meglévő és jól bevált mézeskalács receptemet dolgoztam át egy egészségesebb, diétásabb verzióra. Kevesebb kalória, de ugyanolyan finom íz. Sütés után, és pár nappal később is puha marad.

 Hozzávalók (kb. 50 db-hoz)

  • 125 g margarin
  • 170 g xilit
  • 170 g sütőtök
  • 170 g akácméz
  • 280 g teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
  • 220 g hajdinaliszt (vagy zabpehelyliszt)
  • 1 csomag mézessütemény fűszerkeverék (Kotányi)
  • 1 ek. őrölt fahéj
  • 1 zacskó sütőpor
  • 1 ek. szódabikarbóna
  • 1 db tojás
  • 4 ek. kakaópor (cukor nélküli)

 


 Elkészítés

1. A tésztát már előző nap készítsük el! Ehhez először mossuk meg a tököt, majd vágjuk kisebb darabokra és 200 C fokos sütőben süssük meg.

2. Amíg a tökök sülnek, addig egy kisebb lábosban olvasszuk fel a vajat. Adjuk hozzá a mézet és később a xilitet is. Ha már egyenletesen elolvadt minden hozzávaló, akkor vegyük le a tűzről és tegyük félre.

3. Ha a tökök már megpuhultak, akkor kaparjuk ki a belsejüket, és tegyük egy turmixgépbe. Adjunk hozzá néhány evőkanálnyit a vajas-mézes keverékből és turmixszoljuk össze!

4. Egy keverőtálba tegyük bele a liszteket, a fűszerkeveréket, a sütőport, a szódabikarbónát, a kakaóport, a fahéjat és a tojást, majd alaposan keverjük el. Ezután adjuk hozzá a felolvasztott vajas keveréket, az elkészített sütőtökpürét, majd alaposan gyúrjuk át az egészet kézzel. A tésztának ragadósnak, nyúlósnak kell lennie. Ekkor még nem lehet vele dolgozni. Ezért tegyük a hűtőbe (letakarva) egy éjszakára.

5. A tésztát másnap vegyük ki a hűtőből és gyúrjuk át. Ilyenkor a tészta még apró darabokra esik szét, de a kezünk melegétől hamar fel fog olvadni és gyúrható állagú lesz.

A tésztát enyhén lisztezett gyúródeszkán félujjnyi vastagságúra kinyújtjuk és kiszúrókkal karácsonyi formákat vágunk ki.

A tészta nagyon jól formázható, gyakorlatilag bármi kihozható belőle. Használjuk a fantáziánkat! (Ha egy kis téglalapot kivágunk a csillagformánkból, akkor például rátehetjük a bögrénk peremére is.)

6. Előmelegített 200 C fokos sütőben kb. 15 percig sütjük.

Alakbarát forró csokival ajánlom. Ideális páros egy hideg reggelen, vagy egy  karácsonyi film megnézéséhez.

 

1 db (20 g tartalmaz):

Energia: 61 kcal

Fehérje: 1 g

Szénhidrát: 11 g

Zsír: 2 g