Life&Trend

Az élet hangulatos oldala

Kedves Olvasóm!

Szeretettel köszöntelek az oldalamon! Örülök, hogy itt vagy!

Földi Rita vagyok, a Life&Trend alapítója és főszerkesztője.

Az élet számos területén találhatunk olyan tevékenységeket, melyek szebbé tehetik a mindennapjainkat. A Life&Trend ezeket szeretné bemutatni, hogy az élet hangulatos oldala legyen, ahová örömmel térsz be egy kis csemegéért, motivációért, tippekért.

A Life&Trend hangulatot ad, életmódtippekkel lát el, szórakoztat.

Kövess itt is!

Life&Trend

Megosztás

Mit főzzek ma?

Diétás kókuszgolyó

Diétás kókuszgolyó Fő kategória: desszertek
Étkezés: uzsonna, tízórai
Szezon: szezonfüggetlen
Elkészítési nehézség: könnyű
Elkészítési idő: max. 30 perc
Speciális összetevő: fehér cukor mentes, fehér liszt mentes, gluténmentes, tojásmentes, húsmentes

Curry-s répafőzelék mézes-csilis csirkeszárnnyal

Curry-s répafőzelék mézes-csilis csirkeszárnnyal Konyha: keleti
Fő kategória: szárnyas ételek
Étkezés: ebéd
Szezon: szezonfüggetlen
Elkészítési nehézség: közepes
Elkészítési idő: max. 90 perc

Lebbencsleves

Lebbencsleves Konyha: magyar
Fő kategória: levesek
Étkezés: ebéd
Szezon: őszi, téli, szezonfüggetlen
Elkészítési nehézség: könnyű
Elkészítési idő: max. 60 perc

Receptkereső

Keresett kifejezés:
Árszint:
Fő kategória:














Konyha:


Étkezés:




Szezon:




Alkalom:










Elkészítési nehézség:


Elkészítési idő:





Speciális összetevő:






Népszerű témák:











A 12 legjobb gasztroajándék ötlet (nem csak karácsonyra)

 

A 12 legjobb gasztroajándék ötlet (nem csak karácsonyra)

Mit ajándékozik egy gasztroblogger karácsonyra?

Természetesen valamilyen saját készítésű gasztronómiai különlegességet, vagy egy olyan gasztronómiai csomagot, melynek maga is örülne. Bemutatom a legjobb ötleteket, ajándékokat melyeket nemcsak karácsonyra, hanem más alkalmakra is adhatunk.

1. Apró sütemények, kekszek

Karácsony alkalmával főleg a mézeskalács jöhet szóba, melyet szépen becsomagolhatunk celofánba vagy színes ünnepi zacskóba. Díszíthetjük szárított naranccsal és egész fahéjrúddal is, de akár egy szép süteményes dobozba is beletehetjük, melyet átkötünk egy nagy masnival.


vagy üvegbe is tehetjük:

Ugyanígy csomagolhatunk kekszeket és más tartósabb apró süteményeket is, melyeket szintén tehetünk díszített üvegbe:

vagy tálkába is:

Ha diabetikus kekszeket keresnél, nézd meg a Diabetikus zabpelyhes csokis keksz receptemet.

Ha gluténmentes aprósüteményt keresnél, ajánlom Szafi Paleo linzer receptjét.

Az igazi konyhatündérek macaron készítéssel is próbálkozhatnak. Piszke blogja segít tökéletes macaront készíteni.

Karácsonyra puszedlit is készíthetünk. A Sütimizéria blogon van egy nagyon jó recept.

Ha valami nagyon alkoholos ajándékot szeretnél, akkor nézd meg ebben a Street Kitchen videóban, hogy hogyan készíti Fördős Zé a Rum babát.

2. Saját készítésű bonbon, praliné, trüffel, szaloncukor, táblás csokoládé

A csokit szinte mindenki szereti. Számos receptet találtok Bonbon Mánia blogján, a Praliné Paradicsom blogról pedig megismerhetitek a praliné készítés trükkjeit.

Dulmina tündérkonyhája házi szaloncukor variációkat mutat be, melyeket érdemes kipróbálni.

Házisáfrány oldalán nagyszerű csokis ajándék ötletet találtok.

3. Cupcake vagy sütinyalóka (cake pop)

Kíváló gasztroajándék lehet egy kreatívan díszített cupcake is. Nézd meg a receptemet.

Cupp Cake blogról pedig megtudhatjátok a tökéletes sütinyalóka (cake pop) receptjét.

4. Krémlikőrök

A kedvencem a bailieys. Egy szép üvegben eltéve, és kreatívan becsomagolva örömet szerezhetünk vele bárkinek. Isteni finom, így biztos, hogy minden kortynál ránk fognak gondolni.

Készíthetünk még csokoládékrém likőrt is. Ildi KOKKI blgoján nagyszerű receptet találtok.

Flatcat blogján még számos krémlikőr recept van.

5. Fűszerkeverék, teakeverékek, egyéb keverék

Ötletes ajándék például egy karácsonyi fűszerkeverék összeállítása, amit forralt borhoz ajánlhatunk. Vagy készíthetünk tejberizs-keveréket vagy rizottó-keveréket is. A lényeg, hogy írjuk rá, hogy mit tartalmaz és hogyan érdemes elkészíteni.

Müzli-keveréket is becsomagolhatunk celofánba, melyet utána egy szép müzlis tálba helyezünk és masnival átkötjük. Ugyanezt megtehetjük egy beföttes üveggel is.

Csokis-fahéjas zabkása-keverék recept:

Hozzávalók (1 adag):

40 g finomszemű zabpehely

5 g kakaópor

10 g xilit (vagy eritrit vagy folyékony édesítő vagy cukor)

1 rúd fahéj

4 db csokoládé kocka

1 csipet só

 

Elkészítési útmutató:

1. A zabpelyhet összekeverjük a kakaóporral és a cukorral.

2. 2,5 dl tejet felforralunk egy lábosban az egész fahéjjal és egy csipet sóval, majd beleöntjük a zabpelyhes keveréket. Lassú tűzön krémes állagúra főzzük állandó kevergetés mellett. Legyen folyós még, amikor levesszük a tűzhelyről. Ekkor beletördeljük a csokit. Tálba öntjük, és 10 percet állni hagyjuk, hogy a zabpehely megszívja magát. Ezalatt a 10 perc alatt be fog sűrűsödni. Ne várjunk vele ennél többet, mert úgy már túl sűrű lenne, 10 perc után fogyasszuk el még langyosan!

6. Csokikanál

Kreatív ajándék csokikanalat adni, melyet, ha forró tejben elkeverünk, akkor forró csokit készíthetünk. A dekorella blogon és Urban Eve oldalán is nagyon jó ötleteket találhatsz. 

7. Fűszeres olajok

Bazsalikomos olaj, rozmaringos olaj, chilis-fokhagymás olaj, petrezselyem olaj, kapor olaj stb. - számtalan ötletből válogathatunk. Receptem segítségével bármilyen zöldfűszerből könnyedén készíthetünk ízletes olajat:

Zöldfűszeres olajok készítése:

1. Az alaposan megmosott bazsalikom, rozmaring vagy egyéb fűszernövényt blansírozzuk, azaz 30 másodpercre forrásban lévő vízbe tesszük, és utána rögtön áttesszük jeges vízbe.

2. Teljesen szárazra töröljük, majd egy aprítógépbe, botmixer edénybe tesszük és felöntjük olívaolajjal úgy, hogy minimum háromszor ellepje. Összeturmixszoljuk, majd rövid ideig pihentetjük, hogy az olaj tetejére feljöjjenek a levelek. Ezt a sűrítményt lehalásszuk róla (bazsalikom esetén kiváló pesto készülhet belőle), az alul maradt olajat pedig pelenkán átszűrjük.

3. Az így kapott olajat üvegekbe töltjük.

Szeretetrehangoltan blog nagyszerű bazsalikomos olajat készít, míg a Szépségtár blog egy fűszeres fokhagymás olaj receptjét mutatja be.

8. Öntetek, szószok

Egy egyszerű karamell öntetet is kreatívan be lehet csomagolni és tuti sikerünk lesz vele az édesszájúaknál.

A karamell öntet hozzávalói:

200 g kristálycukor

90 g vaj

120 ml tejszín

 

Elkészítés:

A cukrot egy nagyobb lábosba vagy serpenyőbe tesszük. A lényeg, hogy egyenletesen el tudjon terülni. Kevergetés nélkül felforrósítjuk. Maximum rázogatni lehet, ha elkeverjük, akkor darabos lesz. Ha már szép színe van, akkor levesszük a tűzről és hozzáadjuk az olvasztott vajat és elkeverjük a tejszínnel is. Ezután pár percet még főzzük és kész is van.

Ha sós karamellt szeretnénk, akkor egy kevés sóval ízesítsük. Isteni a sós karamella!

Az öntetet kihűtjük és üvegekbe zárjuk.

Szezonban paradicsom vagy pizza szószt is készíthetünk.

Lekvárok és dzsemek is kitűnő gasztroajándékok lehetnek a szezonnak megfelelően.

Ebben a Street Kitchen videóban megnézheted, hogy hogyan készíti Fördős Zé a chili szószt és még két másik ehető gasztroajándékot.

9. Magvak, aszalványok, gyümölcs csipszek

Ezek az apró csipegetnivalók nagyon szépen becsomagolhatóak. Készíthetsz almacsipszet is házilag. 

10. Saját receptes gyűjtemény

Rengeteg recepted van szép képekkel? Készíts belőlük fotókönyvet. Használd a CEWE fotókönyv készítő programot és alkoss egy egyedi szakácskönyvet a saját receptjeiddel.

11. Mézeskalácsház

Karácsonyi ajándékként meglepheted szeretteidet egy saját készítésű mézeskalácsházzal is. Sok idő elkészíteni, de megéri, mert ez egy igazán egyedi és különleges ajándék, melybe beleteheted szívedet-lelkedet és minden konyhai tudásodat is. Nézd meg itt, hogy én hogyan készítettem el ennek mintájára:

12. Ha kevés időd van

Ha kevés időd van a gasztroajándékok elkészítésére, akkor állíts össze egyedi gasztro-ajándékcsomagot, melyben lehetnek sajtkülönlegességek, csokoládé különlegességek vagy konyhai kiegészítők is.

Remélem, tudtam segíteni a megfelelő ajándék ötlet kiválasztásában. Amikor ajándékot adunk, akkor egy kicsit magunkból is adunk. Az, hogy milyen ajándékot adsz, nagyjából tükrözi a személyiségedet, megmutatja, hogy mit gondolsz a másikról és megmutat téged is. Egy szívből jövő ajándékkal közelebb kerülhetünk a másikhoz és betekintést engedünk neki a saját világunkba. Ezért is nagyon nehéz kitalálni, hogy mit adjunk. Hallgassunk a megérzéseinkre és merjük megmutatni magunkat egy jól elkészített gasztroajándékkal!

fotók: Pinterest


Tetszett a cikk? Fejezd ki a 'Tetszik gomb' megnyomásával és oszd meg az ismerőseiddel is! 

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

vissza