Life and Trend

Földi Rita online magazinja

Receptkereső

Keresett kifejezés:
Árszint:
Fő kategória:














Konyha:


Étkezés:




Szezon:




Alkalom:










Elkészítési nehézség:


Elkészítési idő:





Speciális összetevő:






Népszerű témák:











Hogyan készül a Chai Latte házilag és egészségesen?

2017.01.20.

Hogyan készül a Chai Latte házilag és egészségesen?

A lelkedet is felmelegíti ez a forró, fűszeres ital.

Ez az Indiából származó ital testileg és lelkileg is rendbe tesz. A benne található fűszerek, a fahéj (zsírégető és szívbetegségeket megelőző), az édeskömény (immunrendszer erősítő, puffadásgátló), a kardamom (görcsoldó, gyulladáscsökkentő, női bajokat enyhítő)   és a gyömbér (gyulladáscsökkentő, rákmegelőző) hozzájárulnak egészségünk megőrzéséhez, chai latte-ként elkészítve pedig felmelegítik a bensőnket is.

Chai Latte-t már kávéházakban, teázókban is kaphatunk, azonban ahhoz, hogy valóban egészséges és rejtett kalóriáktól mentes italt ihassunk, ahhoz érdemes kikísérletezni a saját receptünket.

Az eredeti verziót elvileg bivalytejjel és cukor nélkül fogyasztották, de az Európában elterjedt receptekben már nádcukor és zsíros tehéntej szerepelt, melyet néhány helyen különböző szirupokra és porokra cseréltek.

Ha biztosak akarunk lenni abban, hogy valóban egészséges italt fogyasztunk, akkor jobban járunk, ha magunk készítjük el, hiszen az összetevőket ízlésünknek és diétánknak megfelelően helyettesíthetjük bármilyen természetes édesítővel, zsírszegény tejjel vagy magtejjel is.

Nézzük a hozzávalókat! 

Hozzávalók (kb. 3 adaghoz)

Az alábbi hozzávalókat saját kikísérletezés alapján írom le. Többféleképpen készíthető, ajánlott mindenkinek a saját ízlésére variálni a hozzávalókat.

6 g Chai massala fűszerkeverék, melyet vásárolhatunk készen is, vagy elkészíthetjük magunk a lenti fűszerek felhasználásával:

  • 2 g egész zöld kardamom

  • 2 g egész édeskömény mag

  • 2 g kardamommag

  • 1 db egész fahéjrúd

  • 2 db egész szegfűszeg,

  • 3 db egész fekete bors

  • 2 db csillagánizs 

  • 2 db vékony szelet, friss gyömbér

A fűszerek mellett még szükségünk van ezekre is:

  • 1 db fekete tea-filter 

  • 2 dl tej (ízlés szerint szója- vagy mandulatej is lehet)

  • 6 dl víz

  • 4 ek. méz (ízlés szerint más édesítőszer is jó, például nyírfacukor vagy eritrit, vagy datolya szirup)

Elkészítés

1. Forrald fel a vizet és ha felforrt, tedd bele az egész fűszereket és a friss gyömbért.

Forrald még 1 percig, majd vedd le a tűzről, tedd bele a teafiltert. Hagyd állni kb. 30 percig, hogy a fűszerek kioldódjanak. Ezután a teafiltert vedd ki, és az egészet szűrd le!

Az így kapott főzetet tedd félre!

2. Forrald fel a tejet a mézzel, majd öntsd bele a fűszeres főzetet, és keverd át az egészet.

3. Hagyd állni 15 percig. Melegen fogyaszd el!

(Akár tejhabosítót is használhatsz hozzá, a tetejét pedig megszórhatod egy kevés őrölt fahéjjal is.)

Az italt variálhatjuk más fűszerekkel is, mint ahogyan Indiában is teszik, ahol minden család őriz egy titkos chai receptúrát. Valójában náluk is többféle recepttel találkozhatunk. A hozzávalók arányára, összetételére és az ital elkészítési módjára vonatkozóan is igaz, hogy ahány ház, annyi szokás.

A chai masala fűszerei tökéletes harmóniát alkotnak együtt, és ehhez a harmóniához minden korttyal közelebb kerülünk mi is, ahogy magában vagy chai latte-ként elkészítve lassan kortyolgatjuk. Ezt az italt nem lehet gyorsan lehörpinteni. Kóstolgatni, ízlelgetni kell és akkor a lelkünk is megnyugszik közben. Jobb, mint bármelyik meditáció. A chai masala (és így a belőle készült chai latte is) azt üzeni, hogy:

,,Minden rendben van, csak állj meg egy percre és élvezd az ízeket!"

Szerző: Földi Rita

fotók: Pixabay

Mentés

Mentés

Mentés

vissza

Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Hozzászólás:
A cikkhez még nincs hozzászólás.
Szólj hozzá elsőként!